Att äga skog är som att ha ett grönt bankkonto – och skogsbruksplanen är din balansräkning. Den visar inte bara hur mycket virke du har, utan också hur skogen växer och hur dina tillgångar är fördelade.
Genom att följa planen får du koll på när det är dags att göra uttag, som gallring eller avverkning, och när det är läge att investera i föryngring. Med andra ord: en genomtänkt skogsbruksplan hjälper dig att vårda, utveckla och trygga värdet av din skog för framtiden.
Bilden ovan är den de flesta skogsägare möter när de tar fram sin skogbruksplan. Tänk den som din balansräkning, alltså dina tillgångar. Arealen är ditt totala markinnehav, där produktiv skogsmark är där du får avverka, för att få benämnas produktiv ska markens produktionsförmåga vara minst 1 m³sk /ha år. När du sedan kollar på virkesförrådet är det hur många m3sk (skogskubiksmeter) din egna bank har som tillgång. Hur tillgångarna är fördelade kan du sedan läsa till höger, i det här fallet är 54% av tillgångarna placerade i tall, följt av 24 % i gran och så vidare.
Sedan kommer vi till avkastningen på din investering, hur mycket växer din skog?
Bonitet är medeltillväxten i m³sk per hektar och år under ideala förhållanden, fördelat på en omloppstid, medel boniteten på aktuella fastigheten är 4,2 m3sk/ha. Men träden är i olika åldrar och växer olika beroende på vart i livscykeln träden är, vilket göra att medeltillväxten på den här fastigheten är lite högre 4,6 m³sk /ha det kommande året. Planens livslängd är 10 år och föreslagna åtgärder ligger inom detta tidsspann, föreslagna åtgärder i form av gallring och slutavverkning kan ses som uttag från din gröna bank. Hade det legat ett förslag om slutavverkning hade hade det leget ett förslag om slutavverkning hade det följts av ett åtgärdsförslag med återbeskogning, vilket är lagstadgat i Sverige. Men om vi återkopplar till bankkontot, ett tomt konto ger ingen ränta ,se till att göra ”insättningen” i form av en bra föryngring, framtida generationer kommer tacka dig.
Avdelningsbeskrivningen
Avdelningsbeskrivningen är en mer detaljerad bild av din fastighet, läs gärna avdelningsbeskrivningen från vänster till höger.
Avd nummer: Man delar upp skogsfastigheten i mindre tårtbitar, för ett rationellt brukande, kartan som kommer senare i din plan brukar vara märkt med dina avdelningar så titta gärna på avdelningsbeskrivning och karta för att orientera dig på fastigheten.
Ålder: Är den uppskattade åldern i den aktuella avdelningen
Hkl /Huggningsklass:
K1=kalmark innan föryngringsåtgärder, såsom plantering/sådd/ naturlig föryngring
K2=kalmark som på något sätt föryngrats
R1=röjningsskog som inte uppnått 1,3 m,
R2=röjningsskog över 1,3 m,
G1= gallringsskog av yngre karaktär, ofta diameter över 8 cm.
G2=gallringsskog men som uppnått lägsta ålder för slutavverkning,
S1=yngre slutavverkningsbar skog,
S2=mogen avverkningsbar skog som borde slut avverkas,
S3=skog som är mogen att slutavverka, men åtgärden bör ej slutföras på grund av olika anledningar exempelvis naturvårdskäl.
SI: Markens produktionsförmåga. För tall och gran används 100 år. Ståndortsindex T24 innebär att dominerande tallar blir 24 meter höga på 100 år. G24 motsvarande för gran.
Virkesförråd: mätt i m³sk, alltså hur mycket volym det finns i aktuella avdelningen, även uttrycket i ha
Målklass: Vad är syftet med avdelningen?
PG = Produktionsskog
PF (K) = Produktionsskog med förstärkt hänsyn
NO = Naturvård orörd
NS= Naturvård med skötsel.
Den stora andelen av våra skogar återfinns PG men om du är certifierade ska du ha en viss del avsatt som NO och en del med förstärkt miljöhänsyn
Trädslag: Hur fördelningen av de olika träslagen är på avdelningen.
Beskrivning: Här skriver planläggaren markvegetationstyp. Fuktigt eller om det är luckor i bestånd, älgskador eller annat som är bra att veta om avdelningen.
Åtgärd+ Uttag: Om det inom närmaste tio åren borde utföras någon åtgärd och i så fall vilken och hur mycket som ska plockas ut.
Årlig tillväxt: i m³sk /ha år, alltså vilken den förväntade tillväxten är på avdelningen, tillväxten i volym är rätt lik en normalfördelningskurva, Lite i början tjockt på mitten och mindre i slutet.
Följ din plan och vårda dina investeringar, ibland kostar det att plantera eller röja, men gör det, kommande generationer kommer tack dig.