×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Köp eller gåva vid generationsskifte?

kop-eller-gava-generationsskifte

Köp eller gåva – vad är egentligen bäst när det är dags att överlåta fastigheten till nästa generation? Här reder vi ut vilka för- och nackdelar det finns med de olika överlåtelseformerna, så att du lättare kan bilda dig en uppfattning om vad som är bäst för just dig och din familj vid generationsskifte.

Fastighetsöverlåtelse som gåva

När du överlåter din fastighet till en närstående blir det skattemässigt en gåva om personen som tar över betalar ett lägre belopp än fastighetens taxeringsvärde. Att göra överlåtelsen som en gåva är oftast billigare – eftersom en gåva inte utlöser någon kapitalvinstskatt för dig. Beloppet som den nya ägaren betalar kan därmed fullt ut delas upp mellan dig och övertagarens syskon. Däremot så kommer alla skattemässiga värden på fastigheten, till exempel anskaffningsvärde, avskrivningsunderlag och skogsavdragsutrymme, att överföras från dig till den nya ägaren. 

+      Billigt på kort sikt
+      Större möjlighet att ställa villkor på övertagaren – till exempel att fastigheten ska vara den nya ägarens enskilda egendom
+      Skogskonton och sparad räntefördelning kan följa med fastigheten
-       Skattemässiga värden på fastigheten förs över från överlåtare till övertagare

Fastighetsöverlåtelse som köp

Att sälja fastigheten vid generationsskifte innebär att du som överlåtare måste betala en kapitalvinstskatt, och även lägga in värdeminskningsavdrag och gjorda skogsavdrag som intäkter i fastigheten. Den nya ägaren får då nya skattemässiga värden på fastigheten och möjlighet till t.ex. skogsavdrag. Den som tar över får också betala stämpelskatt på lagfarten. Vid ett köp kan du däremot inte överföra skogskonton eller eventuell sparad räntefördelning.

+      Nya skattemässiga värden på fastigheten
+      Goda skattemässiga förutsättningar för den nya ägaren
-       Högre skuld för den nya ägaren i och med skatteuttaget
-       Du kan inte ställa villkor i samband med överlåtelsen
-       Du kan inte överföra skogskonton eller sparad räntefördelning

Vad är bäst för mig?

Vilken överlåtelseform just du ska välja beror helt och hållet på situationen. Kanske ska generationsskiftet genomföras i olika steg, eller kanske som en kombination av köp och gåva? Oftast ger det sig av sig självt när ni har kommit en bit in i processen – framför allt om du tar hjälp längs vägen. Det är viktigt att du också tänker över din egen ekonomiska situation så att du har en buffert för framtiden. När de olika delarna i generationsskiftet har klarnat brukar också formen för överlåtelsen falla på plats.

Vill du veta mer om hur du ska planera inför generationsskiftet? Läs blogginlägget Står ni inför ett generationsskifte? och lär dig mer!

 

Guide  Guide: Generationsskifte – steg för steg  Här är alla delarna du behöver ha koll på. Hämta guide