×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Köpa lagerbolag eller starta eget aktiebolag från början?

Ok, så du har bestämt dig för att starta eget. Kul! Räkna med många timmar slit, men också mycket tillfredsställelse och nöje. Du kanske just nu bestämt dig för att antingen köpa ett så kallat lagerbolag, eller registrera dit aktiebolag från grunden. Innan vi reder ut vad som är ”bäst” för dig kan vi reda ut vad ett lagerbolag egentligen är.

Enligt Bolagsverket är ett lagerbolag ”ett bolag som bildas enbart för att säljas vidare till en ny ägare.” Och precis så är det faktiskt. Ett lagerbolag är alltså ett ”tomt” bolag som aldrig haft någon verksamhet. Många hävdar att ett lagerbolag även kan vara ett gammalt bolag utan befintlig verksamhet, men så är alltså inte fallet. Ett lagerbolag har aldrig haft någon verksamhet alls, och har skapats endast för att säljas vidare.

Skillnad på ett lagerbolag och ett vanligt ”gammalt” bolag?

Detta kan man se i bolagets redovisning som i princip bara skall innehålla två verifikationer. Ena posten är att det tillförts ett aktiekapital på 50 000, och motsvarande post finns i kassan på debetsidan. Den andra posten är förvaltningskostnaden och ingående momsen, som dragits mot ovanstående kassa.

Så varför skulle man vilja köpa ett lagerbolag? Svaret är ganska enkelt: det går fort! Från samma dag du köpt lagerbolaget kan du börja göra affärer och ta kostnader på bolaget. Detta är ofta ett problem för entreprenörer som ligger i startgroparna: man får ej ta kostnader på ett aktiebolag före det är registrerat. Ganska självklart egentligen, men det kan så klart vålla problem för den som ser en gyllene affärsmöjlighet och snabbt vill komma igång. Den andra fördelen med lagerbolag är att det kan uppfattas som smidigare. Här vill vi på Ludvig & Co dock poängtera att man på Verksamt numera mycket enkelt kan registrera sitt bolag. Tack vare Verksamts moderna plattform kan egenföretagare mycket enklare än för bara ett par år sedan fylla i alla blanketter helt elektroniskt, och deras kundtjänst är mycket hjälpsam om man har frågor. Vi tycker helt enkelt att ”det är enkelt”-argumentet lite fallit sista åren då det numera är nästan lika enkelt att registrera själv.

Vad är då fördelen med att registrera själv? Ja till att börja med så sparar man ju faktiskt pengar. Den som registrerat ett lagerbolag tar naturligtvis en mellanskillnad för sin tjänst, så bolaget blir ofta ett par tusen dyrare. För det andra så tvingar den ”krångliga” processen på verksamt entreprenören att tänka igenom ett par viktiga frågor som faktiskt är bra att reda ut före man kör igång.

Vad är då slutsatsen. Jo, registrera själva ditt bolag om du inte har väldigt bråttom att komma igång. Det kommer ge dig en ökad insikt, framförallt om det är första gången du startar ett bolag. Har du däremot ett tajt schema så är lagerbolag en utmärkt lösning!