×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Så ökar man värdet på sin gård - Tio tips

Fornyelslag_gard_1200x600

Hur man ökar värdet på sin villa eller bostadsrätt inför en försäljning finns det mycket information om. Bor man på en gård är det däremot svårare att hitta information om ämnet.

Markus Helin, Chefsmäklare, ger här 10 tips som handlar om både byggnader och mark.

Bortser man från läget som är en viktig värdepåverkande faktor men som är svår att påverka när man väl äger en gård, är dessa 10 tips något för dig som vill boosta värdet på din gård.

1. Låt göra en muntlig besiktning av mangårdsbyggnaden

Kontakta en besiktningsman och gör en muntlig besiktning. Åtgärda därefter enkla fel men dölj aldrig ett fel genom att ”fusklaga”. Det får en motverkande effekt och sänker värdet.

2. Välj bra material

Om renovering av byggnader sker innan försäljning. Se då till att renovera på ett sätt som om du själv skulle bo kvar. Det skapar förtroende. Ta inte genvägar och välj inte de enklaste och billigaste materialen. Det lyser igenom och kan ibland få motsatt effekt.

3. Måla ekonomibyggnader

Måla ekonomibyggnader vid behov. Det höjer helhetsintrycket.

4. Städa ekonomibyggnader och marken kring gårdscentrum

Kör iväg eventuellt skräp och bråte. Se också till att klippa gräset och fruktträd samt röj fram eventuell utsikt.

5. Lägg energi på dina markvägar

Röj och grusa markvägarna. Det kostar förhållandevis lite men ger ett positivt intryck.

6. Skogsvård

Se till att skogsvården inte släpar efter. Plantera, hjälpplantera och röj. En köpare vill oftast inte börja sitt ägande med den typen av arbete.

7. Märk ut gränserna tydligt tillsammans med rågrannarna

Ta kontakt med en lantmätare om du är osäker. För en ny ägare är det viktigt att veta var gränser går.

8. Vänta med att slutavverka och gallra

Går det att skjuta på det så gör det. Som köpare vill man kunna avverka något ganska snart efter köp. Det höjer ofta betalningsviljan.

9. Skogsbruksplanen

Ett viktigt underlag för en ny ägare är skogsbruksplanen. En sådan bör upprättas om det inte redan finns en.

10. Frigör fastigheten från arrenden och nyttjanderätter

Se till att fastigheten är så fri som möjligt från arrenden och nyttjanderätter. Köparen vill oftast bestämma brukandet själv. Även om de nya ägarna ofta vill behålla gamla arrendatorer är det viktigt att man får skriva nya avtal.

— Vissa har stora marker utan byggnader, andra har byggnader men mindre mark. Här gäller att ju större marker man har, desto mer vikt bör läggas på att göra insatser på just sina marker. I många fall utför skog och mark betydligt högre värde än byggnaderna och då är det bäst att lägga all energi på tips 5-10, säger Markus Helin.

Tips! Se alla våra gårdar till salu