×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

10 saker att känna till om elstöd till företag

Många känner av sviterna från hösten och vinterns ovanligt höga elpriser, och elstödet som man kan ansöka om via Skatteverket ses nu som en välkomnad lättnad för många av Sveriges företagare.

För att kunna ansöka om elstöd gäller det att företaget tillhör elområde 3 eller 4, och gällande vem som kan söka stödet svarar Linda Larsson, Auktoriserad redovisningskonsult på Ludvig & Co:

 • linda_larssonElstöd kan sökas av både dig med enskild firma, aktiebolag och handelsbolag, men även av föreningar, trossamfund, stiftelser och bostadsrättsföreningar. Hur mycket du får i stöd beror på vilket elområde du tillhör samt hur stor förbrukningen var under oktober 2021 – september 2022.

Så går ansökan till

Det är Skatteverket som hanterar elstöd till företag och e-tjänsten för att ansöka öppnar den 30 maj, därefter sker utbetalningar löpande. För att ansökan ska kunna bli beviljad och för att utbetalningen ska kunna göras behöver alla uppgifter i ansökan vara korrekt ifyllda. Det krävs även att företaget har ett skattekonto samt att man har ett anmält mottagarkonto för automatisk utbetalning.

Tryggheten i att det blir rätt

Linda Larsson fortsätter:

 • Det kan kännas tryggt att ta hjälp av ett ombud att fylla i ansökan för att säkerställa att det blir korrekt ifyllt. I det fallet behöver man lägga till sitt ombud under ”Elstöd företag, ombud” för att ombudet ska ha rätt att fylla i och lämna in ansökan, och därefter kunna följa ansökans status. Ombudet har även rätt att företräda företaget i kontakt med Skatteverket gällande frågor som rör ansökan vilket även det kan kännas tryggt.

10 snabba fakta om elstödet:

 1. Ansökan för elstöd till företag öppnar den 30 maj och pågår till och med 25 september.
 2. Företag och organisationer med uttagspunkter i elområde 3 och 4 kan ansöka.
 3. Företag med uttagspunkt i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme och företag med uttagspunkt i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kilowattimme. Stödet baseras på hur stor förbrukningen var under oktober 2021 – september 2022.
 4. Som företagare kan du om du vill ta hjälp av ett ombud med din ansökan.
 5. Företaget måste uppfylla vissa krav, inklusive att ha haft ett giltigt elnätsavtal den 17 november 2022.
 6. Stödet utbetalas vanligtvis via företagets skattekonto om ansökan är komplett.
 7. Företag som ingår i en intressegemenskap måste ansöka samtidigt.
 8. Ett företag kan maximalt få 20 miljoner kronor. Om företaget är verksamt inom primärproduktion av jordbruksprodukter eller inom fiskeri- och vattenbrukssektorerna gäller särskilda takbelopp.
 9. Vid beviljat elstöd ska detta vanligtvis redovisas i inkomstdeklarationen som ett näringsbidrag. Driver företaget verksamhet som är undantagen från beskattning ska stödet inte tas upp. I momsdeklarationen ska elstödet tas upp i ruta 42.
 10. Är du kund hos Ludvig & Co är du välkommen att kontakta din rådgivare för att få hjälp att utse oss som ditt ombud och få hjälp med din ansökan. Har du ingen rådgivare idag och är nyfiken på att bli kund hos oss? Kontakta oss så återkommer vi till dig.
För att se vilket elområde du tillhör kan du kika på kartan som du hittar på denna sida.

Observera att det finns fler elstöd att söka just nu och detta inlägg handlar om elstödet som söks via Skatteverket. Mer och fullständig information om elstödet finns att läsa hos Skatteverket.