Det går med stormsteg mot jul – en tid att fira eller ge. Men vilka avdrag för julklappar och julbord till anställda och kunder finns och vad är skattefritt. För att du ska undvika en skattesmäll reder Susanne Pålsson, Skattejurist, ut vad som gäller till jul.
10 tips för hur utgifter för julklappar och julbord bör hanteras skattemässigt.
Julkappar till anställda
- Tänk på att julklappar till anställda inte får vara värda mer än 450 kronor inklusive moms för att vara skattefria. Det är det pris som den anställde själv skulle fått betala ute i butik som gäller. Överskrider man gränsvärdet 450 kronor är julklappen skattepliktig och arbetsgivaravgifter tillkommer för företaget.
- Tänk på att du som företagare inte får räkna av eventuella mängdrabatter vid inköp av julklappar. Inköpspriset efter rabatt kan visserligen ligga klart under gränsvärdet 450 kronor, men utan rabatt kanske varan kostar mer än 450 kronor ute i butik? I så fall är julklapparna skattepliktiga.
- Presentkort som inte kan bytas mot pengar fungerar alldeles utmärkt som julklapp till de anställda. Även värdepapper och exempelvis obligationer kan lämnas som skattefri julklapp.
- Momsmässigt ses inköp av julklappar som blir skattefria för de anställda som naturliga inköp i ett företag. Alltså får den ingående momsen på julklappsinköpen dras av fullt ut om företaget bedriver momspliktig verksamhet.
Julklappar till kunder och affärskontakter
- När det gäller utgifter för julgåvor till kunder får man normalt inte avdrag. Däremot kan exempelvis en julblomma eller flaska glögg till en kund i samband med en affärsförhandling eller ett kundbesök ses som en avdragsgill representationsgåva. Avdraget är högst 300 kronor exklusive moms per person.
- Reklamgåvor till affärskontakter vid jul kan vara avdragsgilla. Tänk på att det bör vara fråga om enklare gåvor från företagets sortiment eller enklare presentartiklar av förhållandevis obetydligt värde för att avdrag ska medges. Reklamgåvor bör även sakna personlig karaktär. Skatteverket anger att gåvans värde får uppgå till högst 300 kronor exklusive moms för att vara avdragsgill. Ett gott råd är även att se till att presentartiklarna inte endast köps in för julhelgen och är sådana artiklar som företaget regelmässigt har i sitt reklamförråd.
- Väljer du att ge ett bidrag till en välgörenhetsorganisation, till exempel Rädda barnen eller SOS barnbyar, ses beloppet som en ej avdragsgill gåva. Att företaget hade fått avdrag om man istället hade köpt julklappar till de anställda saknar betydelse.
- En del företag låter de anställda själva välja mellan att få en vanlig julklapp eller att använda beloppet 450 kronor som en insättning till en välgörenhetsorganisation. I ett sådant fall jämställs julklappen med pengar och blir därför skattepliktig.
Julbord för anställda
- Julbord som personalfest är en utmärkt skattefri förmån till personalen. Numera är måltidsutgifterna inklusive dryck inte avdragsgilla som intern representation i inkomstdeklarationen. Däremot får företag som bedriver momspliktig verksamhet avdrag för moms på ett underlag som uppgår till högst 300 kronor per person i momsredovisningen.
Julbord för kunder
- Utgiften för julbord med kunder räknas som extern representation. Avdrag för måltidsutgifter inklusive dryck får inte längre göras i inkomstdeklarationen, se ovan. Däremot kan avdrag för moms medges på ett underlag som uppgår till högst 300 kronor per person i momsredovisningen. Men tänk på att detta kräver att det finns ett omedelbart samband med verksamheten, det vill säga att man kan visa att man haft en affärsförhandling eller ett kundmöte i anslutning till julbordet. Ju fler kunder man bjuder – desto svårare kan det vara att visa detta.
Ta kontakt med våra rådgivare
Det finns fler regler och undantag. Vill du nyttja avdragen fullt ut och undvika skattesmäll. Eller har du funderingar kring julklappar och julbord för anställda och affärskontakter? Ta kontakt med oss på så kan våra rådgivare hjälpa dig.