Även om du som företagare ofta lever och andas din verksamhet så löper livet på parallellt – kanske med familj, barn och framtidsfunderingar. Här har vi samlat fyra vanliga frågor och svar om hur din familj faktiskt påverkas av ditt företag rent juridiskt!
1. Varför ska jag skilja företaget från privatlivet?
För många är det svårt att dra en tydlig skiljelinje mellan sig själv som företagare och som privatperson. Driver du aktiebolag är gränsen ofta tydligare, då företaget är en egen juridisk person med ansvar och skyldigheter. I en enskild näringsverksamhet kan det dock vara en större utmaning eftersom företaget är registrerat direkt på dig som fysisk person. Framförallt är uppdelningen viktig eftersom företagets intäkter och privata tillgångar beskattas olika.
Att vara företagare är ofta en livsstil som hela din familj måste anpassa sig till, vilket i sig kan vara en utmaning. Se därför till att du tydligt definierar vad som tillhör företaget och vad som tillhör familjen redan från början, oavsett om du planerar att starta upp en ny verksamhet eller gifta dig. Särskilt viktigt är det när det kommer till ekonomin – du vill inte riskera att börja blanda ihop företagets pengar med dina egna!
2. Hur kan jag göra det så bra som möjligt för min familj?
När du startar eller driver företag kommer du sannolikt att möta varierande framgång längs vägen – vilket kan innebära både möjligheter och utmaningar för hela din familj och er vardag. En av de vanligaste funderingarna företagare brukar ha är hur man kan göra så att det blir så bra för ens familj som möjligt. Hur bra struktur och ordning du än har i företaget kommer det att krävas större flexibilitet och anpassning från din familj än om du skulle ha en vanlig anställning. En bra inställning är att alltid försöka göra sin partner så delaktig som möjligt i vad som sker, för att skapa en större förståelse för att saker kan gå både upp och ner i företaget.
Tips! Trygghetspaket för dig som företagare
3. Vad händer om det svänger ekonomiskt i mitt företag?
Som företagare måste man ibland vara beredd på att snabbt kunna ställa om hela sitt levnadssätt beroende på hur intäkterna faller ut över åren. För att hantera upp- och nedgång som företagare är det viktigt att försöka bygga upp ett kapital (soliditet) att ha som reserv oavsett företagets resultat. Prata med din familj om hur företaget går, så att alla känner till förutsättningarna både i goda och sämre tider.