×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Så vet du vilken företagsform du ska välja

foretagsform_1200x630

Funderar du på vilken företagsform ditt företag ska ha? Du kanske är på väg att ta de första trevande stegen ut i entreprenörsvärlden och överväger att starta enskild firma. Eller så har du bestämt dig för att testa den där företagsidén som du funderat på under en tid – men är osäker på om du ska välja aktiebolag eller handelsbolag. I det här blogginlägget reder vi ut de fem vanligaste företagsformerna – så det blir lättare för dig att fatta ditt beslut!

1. Enskild firma

Du kan välja att bedriva din verksamhet som enskild näringsverksamhet, vilket brukar benämnas som enskild firma. Det finns ingen ekonomisk eller juridisk skiljelinje mellan dig som enskild person och ”företaget”, vilket innebär att du är personligt ansvarig för verksamhetens alla avtal och skulder. Till skillnad från aktiebolag finns det inget krav på ett minsta startkapital för en enskild firma. Enskild firma är en bra första företagsform om du är osäker på hur stor verksamheten kommer att blir. Ska du däremot bedriva en riskfylld verksamhet eller kommer anställa personal, kan aktiebolag vara ett bättre alternativ. En enskild firma kan i de allra flesta fall utan problem ombildas till ett aktiebolag om verksamheten växer.

Två personer som bedriver enskild firma kan samarbeta i det som kallas för ett enkelt bolag. Det enkla bolaget är ingen juridisk person utan de enskilda personerna är fortfarande fullt ut ansvariga för det enkla bolagets avtal och skulder.

Guide: Lilla nyföretagarbibeln  Kom igång med ditt företag – så att du kan göra rätt från början Hämta guide

2. Aktiebolag

Ska du bedriva ett företag av lite större omfattning, med flera anställda, riskfylld verksamhet eller tillsammans med andra? Då kan aktiebolag (AB) vara en lämplig företagsform. Ett aktiebolag är en egen juridisk person som har sina egna tillgångar och skulder. Aktiebolaget är också ett eget skattesubjekt, vilket gör det till en bra företagsform om du räknar med höga vinster. För att starta ett aktiebolag krävs ett aktiekapital på minst 25 000 kr. Reglerna kring ett aktiebolag är ganska formaliserade och ett aktiebolag måste ha en styrelse som utses av bolagsstämman. Ett aktiebolag måste också varje år lämna in en årsredovisning till Bolagsverket. Normalt sett är man som aktieägare inte personligt ansvarig för bolagets skulder och förpliktelser. Är ni flera som ska äga bolaget är det viktigt att ni upprättar ett kompanjonavtal som reglerar hur ni ska samarbeta.

Lästips: Starta företag ihop? Tänk på det här!

3. Handelsbolag

Om ni är flera personer som ska starta företag tillsammans, men saknar kapitalinsatsen som aktiebolag kräver, kan handelsbolag vara rätt väg för er. Med handelsbolag behöver du inget kapital. Som alltid när man är flera som ska bedriva verksamhet tillsammans är det viktigt med ett avtal som reglerna hur verksamheten ska bedrivas. Ingen kan se in i framtiden – och det finns ingen garanti för att du och dina partners i bolaget alltid kommer vilja gå samma väg, eller att ni alltid kommer dra jämnt, för den delen.

Därför är det bra att säkra upp med ett bolagsavtal, där ni bestämmer vad som gäller för företaget. Avtalet bör bland annat reglera hur vinsten ska fördelas och hur ni ska göra om en av er vill gå ur bolaget. Ett handelsbolag är, efter registrering hos Bolagsverket, en juridisk person och kan ingå avtal och förpliktelser. Till skillnad från aktiebolag är ni som delägare personligen solidariskt ansvariga för företagets avtal och skulder. Ett handelsbolag är dock inte ett skattesubjekt, utan vinsten beskattas hos delägarna.

Lästips: 5 saker om avtal du som småföretagare bör ha koll på

4. Ekonomisk förening

En ekonomisk förening kan bildas av minst tre personer eller företag (det vill säga juridiska personer) – och denna företagsform innebär att man driver en ekonomisk verksamhet som främjar medlemmarnas intresse. Vanliga exempel på ekonomiska föreningar är konsument- och produktionsföreningar. Medlemmarna får i sin tur betala en insats och eventuellt också en årlig medlemsavgift till föreningen. De är inte personligen ansvariga för föreningens skulder, men det kan hända att de förlorar sin insats. En ekonomisk förening är en juridisk person, som kan teckna avtal, ha anställda och så vidare.

5. Kommanditbolag

Ett kommanditbolag är en variant av ett handelsbolag. Det skiljer sig från handelsbolag genom att en eller flera av bolagsmännen har ett begränsat ansvar för bolagets förbindelser, (kommanditdelägare). Minst en bolagsman måste dock vara obegränsat ansvarig för bolagets förbindelser, (komplementär). Kommanditbolag kan vara ett alternativ när en delägare är en passiv investerare. För både handelsbolag och kommanditbolag gäller att det är svårt att ombilda dessa till aktiebolag. Ett noggrant övervägande bör därför göras om man väljer någon av dessa företagsformer.

Läs mer om att välja företagsform och hur du registrerar ditt företag här.