×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Personalliggare i fler företag — dyrt att missa

Kille-med-iphone_1200x600

Är du företagare inom fordonsservice eller i kropps- och skönhetsvårdsbranschen? Eller bedriver ditt företag grossistverksamhet med livsmedel och tobak? Då kan det inom kort bli aktuellt att föra personalliggare.

Riksdagen har nämligen beslutat att företag i dessa branscher från och med den 1 juli 2018 ska föra personalliggare för att minska osund konkurrens och svartarbete. Förutom att fler branscher ska använda systemet med personalliggare införs även vissa förändringar som också berör företag som redan idag omfattas av kravet på personalliggare, som restauranger, frisörer, tvätterier och företag i byggbranschen.

Så dyrt blir det om du inte använder personalliggare

Om Skatteverket upptäcker att ett företag inte har någon liggare eller att det finns verksamma personer i lokalen som inte är antecknade kan det bli dyrt. Avgiften är 12 500 kronor om en personalliggare saknas och 2 500 kronor per person som inte är antecknad i liggaren.

Detta innebär kravet med personalliggare

Kravet på att föra personalliggare innebär att de personer som arbetar i verksamheten ska antecknas i liggaren vid arbetspassets början och slut. Det gäller bland annat företag som i samma verksamhetslokaler bedriver dels en verksamhet som omfattas av krav på personalliggare, dels annan verksamhet exempelvis frisörverksamhet och klädbutik. De nya reglerna innebär, till skillnad mot idag, att alla verksamma personer i lokalen ska notera sig i en personalliggare om bara en av verksamheterna kräver liggare. Byggföretag omfattas däremot inte av denna förändring.

Case: Så får Jeanette chans att utveckla sitt företag  Med rätt hjälp kan Jeanette göra det hon är bäst på – hjälpa människor Hämta kundcase

Nyheter för dig som är enmans- eller fåmansföretagare

En annan viktig förändring gäller egenföretagare och fåmansföretag som har personalliggare för personalen och andra som är verksamma. Till skillnad mot idag kommer även du som är näringsidkare själv, delägare i fåmansföretag liksom era makar och barn under 16 år att behöva anteckna era arbetspass i liggaren.

Däremot ändras inte reglerna för enskilda näringsidkare och fåmansföretagare som själva, eller tillsammans med make och barn under 16 år, bedriver verksamheten. Dessa företag behöver inte föra någon personalliggare – något som även kommer att gälla i fortsättningen.

Jag vill veta hur det påverkar mitt företag

Har du funderingar på om ditt företag redan idag omfattas av kravet på personalliggare – eller funderingar kring de nya reglerna? Ta kontakt med oss på som hjälper dig att reda ut vad som gäller för ditt företag.

Prenumerera på nyheter från företagarbloggen