×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Prisnedgång på skogsmark i Sverige - men botten är nådd och prisbilden har vänt

Ludvig & Co Fastighetsförmedling, Sveriges ledande fastighetsmäklare av skogs- och lantbruksfastigheter, summerar 2024 års försäljningar av skogsmark på den öppna marknaden. Statistiken visar att priset på skogsmark har sjunkit i nästan hela Sverige med en genomsnittlig prisnedgång på 3,9 procent. Priserna bottnade under det första halvåret och har nu vänt. 

De lägsta genomsnittspriserna noterades under det första halvåret för att därefter stiga under resterande del av året vilket tyder på att den nedgång som påbörjades under 2022 nu sannolikt har bottnat ur. Prisfallet har främst drivits av de tidigare kraftiga räntehöjningarna, inflationen och osäkerheter kring den ekonomiska utvecklingen. Under 2023 och halva 2024 har vi sett en försiktig marknad med längre försäljningstider, vilket även har medfört ett högt utbud av skogsfastigheter till salu.

Höga priser på skogsråvara underlättar finansieringen vid köp av skogsmark och det gynnar framför allt de som äger skog sedan tidigare. Intresset och viljan att investera i skog är överlag stark, både bland stora aktörer och privatpersoner. 

Skogsmarkspriser i norra, mellersta och södra Sverige

Under 2022 observerades nedgången först i södra Sverige för att succesivt flytta sig norrut. Detta scenario har nu vänt då priserna generellt har bottnat i södra och mellersta Sverige. Norra Sverige visar på en tydlig prisnedgång för helåret men har återhämtat sig under det andra halvåret vilket tyder på att botten är nådd även här.

Den genomsnittliga prisnedgången 2024 i Sverige är 3,9 procent i nominella termer. Södra Sverige visar på ett genomsnittspris på 837 kr/m3sk, vilket är en nedgång med 1,5 % jämfört med helåret 2023. Mellersta Sverige noterar en nedgång om 1,3 % till ett genomsnittspris på 527 kr/m3sk och norra Sverige visar på en nedgång om 11,1 % till 330 kr/ m3sk. 

  • Sedan prisnedgången startade är detta en av de största observerade nedgångsfaserna sedan vi började sammanställa skogsmarkspriserna för ungefär 30 år sedan. Värt att notera är dock den starka prisutveckling som skett där priserna alltjämt stigit 20 % i södra och norra Sverige samt 17 % i mellersta Sverige om vi ser till de senaste fem åren, säger Peter Calderon, Affärsområdeschef på Ludvig & Co Fastighetsförmedling
Rapport: Skogsmarkspriser 2024 helår  Läs om skogsmarksprisernas utveckling. Hämta rapport

Prisbilden i tio olika landsdelar

Sverige delas in i 10 olika prisregioner och i sju av dem har priset på skogsmark sjunkit 2024. Prisregion 8 som omfattar Jämtland och Västernorrland har gått ner mest, med 15 procent. 

  • Förutom konjunkturella faktorer som påverkat prisbilden för skogsmarken har många diskussioner fortsatt att handla om debatten kring den fjällnära skogen som också påverkar marknaden. Känslan under slutet av 2024 är precis den känsla statistiken visar och vi förväntar oss ytterligare återhämtning av prisbilden framgent, säger Mikael Sillerström, fastighetsmäklare med hemvist i Östersund.
Region 4, som inkluderar Södermanlands och Stockholms län, visar på 22 procents uppgång för 2024. 

  • I den konjunkturnedgång vi upplevt har fluktuationen varit stor i detta tätortsnära område. Under 2023 hade säljare och köpare svårt att mötas och där avslut skedde var det till lägre nivåer, prisnedgången summerades då till – 27%. Även om marknaden fortfarande har varit något trevande under 2024 så har det varit mycket lättare för köpare och säljare att återigen finna varandra,  säger Markus Helin, Marknadsområdeschef på Ludvig & Co Fastighetsförmedling.  

Prisregion 2 som huvudsakligen utgörs av skogslänen Kalmar, Kronoberg och Jönköping har marknaden under 2024 uppvisat stabilitet och prisuppgången summeras till 2,5 procent.

Vi blickar framåt

Räntan har sänkts i snabb takt under 2024 och kombinerat med höga virkespriser ger det goda förutsättningar för en fortsatt återhämtning. Å andra sidan finns det tydliga tecken på att vi fortsatt kommer befinna oss i en lågkonjunktur i såväl Sverige som Europa. I ett kortare perspektiv har vi redan börjat uppleva ny optimism och vår tro är att prisbilden kan komma att utvecklas åt det positiva hållet under 2025. Av konjunkturella skäl är dock vår tro att återhämtningen sker i en långsam takt. 

 

Om prisstatistiken för skogsmarkspriser

Ludvig & Co Fastighetsförmedling är en av Sveriges ledande fastighetsförmedlare och störst inom förmedling av skogs- och lantbruksfastigheter och producerar fortlöpande prisstatistik. Statistiken grundas på genomsnittspriset på skogsmark för de fastigheter som förmedlats via Ludvig & Co:s fastighetsmäklare. Från och med 2024 inkluderar statistiken även transaktioner av skogsfastigheter som saluförts på den öppna marknaden av andra aktörer och där köpeskillingen blivit offentlig. Statistiken redovisas på riksnivå, uppdelad i tre regioner samt även vid varje helårsskifte, på mer detaljerad nivå i tio geografiska områden. Statistiken redovisas med enheterna kr/m³ samt kr/hektar.

Prenumerera på nyheter från företagarbloggen