×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Tre skatteavdrag du inte kände till?

Kvinna-med-mobil_2000x1000

Att de som driver företag via aktiebolag och anställda kan få skattefria förmåner känner de flesta till. Många utnyttjar också reglerna vilket innebär avdragsrätt och momslyft för arbetsgivaren samt skattefrihet för den anställde (inkl. ägaren). Det är emellertid många som inte tror att det är möjligt för enskilda näringsidkare att få skattegynnade förmåner.

Men i praktiken är det för vissa avdrag även för de enskilda näringsidkarna att få sådana förmåner fast frågan är egentligen om man kan få avdrag eller inte i inkomstslaget näringsverksamhet.

Motionskort

Den som är anställd kan få ett skattefritt motionskort för ett belopp motsvarande vad ett årskort kostar på orten. Det behöver inte bara vara ett gympakort utan kan röra sig om andra motionsaktiviteter av enklare slag eller annan friskvård. Det man inte får skattefritt är sporter som golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor.

För de enskilda näringsidkarna gäller för avdragsrätt att motionen kan betraktas som förebyggande behandling eller rehabilitering. Då måste läkare eller annan behörig vårdgivare skriva ut ett recept. Vanliga avdragsgilla sådana aktiviteter är stavgång, simning eller styrketräning.

Terminalglasögon

Med terminalglasögon avses glasögon som skiljer sig från privata glasögon genom annorlunda styrka och/eller konstruktion i glaset. Den anställde som arbetar minst en timme om dagen med bildskärmsarbete kan få skattefria terminalglasögon. Den enskilde näringsidkare som arbetar på samma sätt kan få avdrag enligt reglerna för arbetsredskap för särskilda terminalglasögon om man kan visa på behovet.

Arbetskläder

Arbetskläder, dvs. kläder som avviker från vanliga kläder som uniform eller kläder med logotype, företagsnamn eller symbol (som gör att de inte lämpligen kan användas privat) är skattefria respektive avdragsgilla. Detsamma gäller kläder som på grund av snitt och färgsättning eller i övrigt är särskilt utpräglade för särskild yrkesutövning behandlas på samma sätt. Det kan vara fråga om frisörer, livsmedels- eller restauranganställda. Även de kläder som inte kan användas privat på grund av nedsmutsning, starkt slitage, lukt etc. eller annars förbrukas ovanligt (skydds- och överdragskläder) snabbt blir skattefria respektive avdragsgilla. Kostnaden för tvätt av sådana kläder är skattefri även om aktiebolaget betalar respektive avdragsgill för den enskilde näringsidkaren.

Det är all idé för den som har aktiebolag eller är enskild näringsidkare att sy ihop ett skattegynnat förmånspaket. Det är ganska mycket pengar man kan spara och listan av sådana förmåner kan göras lång för den som har aktiebolag. Den är mindre för de enskilda näringsidkarna men givetvis bör även de titta på möjligheterna.