Tvister i byggprojekt kostar ofta både tid, pengar och energi. Oavsett hur bra samarbetet ser ut från början kan det räcka med en oklar tidplan eller ett missförstånd i avtalet för att problemen ska börja. Men med rätt förberedelser går många konflikter att undvika helt.
Det är inte ovanligt att vi får samtal när konflikten redan är ett faktum. Men i många fall hade tvisten kunnat undvikas helt, om det funnits ett tydligt avtal från början, säger Isabelle Ekstedt, jurist specialiserad på entreprenadrätt hos Ludvig & Co.
Därför gäller det att tänka ett steg längre redan innan första spadtaget. Genom att ha koll på de juridiska grunderna och skapa en tydlig struktur från start minimerar du risken för oenigheter längs vägen.
Här är våra fem viktigaste tips för att skapa trygghet i projektet och undvika onödiga tvister.
1. Skriv tydliga avtal
Du och kunden kanske är helt överens vid starten, men det hjälper föga om det senare uppstår frågor om vad som egentligen avtalats. Muntliga avtal är giltiga, men vid en eventuell tvist står ord mot ord. Se därför till att dokumentera allt och invänta ett skriftligt godkännande från kunden innan du agerar.
- Använd gärna branschens standardavtal, till exempel AB 04 eller ABT 06. Nya versioner, AB 25 och ABPU 25, är på gång under 2025 med ännu tydligare regler
- Se till att avtalet täcker alla delar av uppdraget: omfattning, tidplan, betalning, ansvar, ändringar, förseningar och tvistlösning
- Dokumentera löpande
2. Prata pengar och tid
Försenade betalningar och otydliga tidplaner är vanliga konfliktkällor. Var därför tydlig med:
- Start- och slutdatum
- Vad det totala priset är, eller hur prissättningen ser ut per delmoment
- Hur och när betalning ska ske, samt vad som gäller vid förseningar eller tillkommande arbeten
3. Förtydliga vem som gör vad och när
En tydlig arbetsbeskrivning minskar risken för missförstånd och ger er båda en gemensam grund att utgå från under hela samarbetet. Specificera vad som ska göras, i vilken omfattning och på vilket sätt. Det gör det enklare att följa upp arbetet, hantera eventuella avvikelser och genomföra en slutbesiktning.4. ÄTA-arbeten kräver skriftligt godkännande
Om det blir aktuellt med ÄTA-arbeten under projektet gång är det viktigt att dessa hanteras korrekt. Alla ÄTA-arbeten ska dokumenteras skriftligen och får inte påbörjas utan att kunden först har godkänt dem. Det skapar tydlighet för båda parter och minskar risken för framtida tvister. När ni dokumenterar ett ÄTA-arbete, beskriv alltid:
- Vad som ändras i förhållande till det ursprungliga avtalet
- Varför ändringen är nödvändig
- Hur det påverkar kostnaden och/eller tidplanen
5. Planera för det som kan gå fel
Ingen räknar med en konflikt, men om det ändå skulle ske är det klokt att redan i avtalet ange hur tvister ska hanteras till exempel genom medling, skiljeförfarande eller domstol. Det ger partnerna ett tydligt ramverk om samarbetet inte fungerar som tänkt.