För skogsägare i Sverige som ska upprätta ett bokslut är det viktigt att ha ordning på en rad olika dokument och uppgifter. Det kan kännas som att den är hur lång som helst. Men genom att ha koll på dina papper kan du som skogsägare hålla nere kostnaderna för redovisningskonsulten när det är dags att göra bokslut och deklaration.
Här är en lista över vad som vanligtvis behövs för dig som skogsägare. Genom att ha alla dessa dokument i ordning kommer bokslutsprocessen att gå smidigare.
Här ger vi dig din checklista inför bokslutet!
Årsbesked och avräkningsnotor
Ladda ner årsbesked från skogsbolag och bank. Saknas årsbesked från virkesaffären bifoga samtliga avräkningsnotor.
Inventarier – både inköpta och avyttrade
Har du köpt inventarier till ett pris som är mindre än ett halvt prisbasbelopp (28 650 kronor 2024) kan dessa direktavskrivas, annars ska de skrivas av under vanligtvis fem år. Då är det viktigt att ha ordning på avskrivningsperioderna.
Underlag, underlag, underlag!
Det ska finnas underlag för allt som du tar upp i bokföringen. Se till att spara allt på samma sätt. Med andra ord – har du digitaliserat din bokföring ska alla underlag finnas inskannade. Du vill inte ha lite digitalt och lite på papper.
Skogskonto
Skogskonto är ett väldigt bra planeringsverktyg men det är viktigt att INTE sätta in på skogskonto innan deklarationen. Skogskontoinsättning kan göras fram till sista inlämningsdag för inkomstdeklarationen.
Befarad kvarskatt
Vid stora intäkter som vid avverkningar eller fastighetsförsäljning är det bra att göra en preliminär skatteberäkning runt årsskiftet för att undvika kostsam ränta.
Viktiga datum
- 12/2 Fyllnadsbetalning vid kvarskatt över 30.000
- 5/5 Fyllnadsbetalning av kvarskatt < 30.000
- 12/5 Inbetalning av moms