När du driver företag får du göra avdrag för alla kostnader du har för att kunna tjäna pengar i företaget. Genom att planera rätt längs vägen kan du spara pengar och snabbare nå ditt mål. I det här blogginlägget tipsar vi om några smarta avdrag du kan göra i företaget!
1. Dator, program och mobiltelefon
En dator eller mobiltelefon räknas som en tillgång i företaget – under förutsättning att det är någonting du behöver för att kunna bedriva din verksamhet. Inventarier som kostar mindre än 26 250 kronor (under 2023), eller beräknas ha en ekonomisk livslängd på högst tre år får du dra av kostnaden för direkt.
2. Resor och bil
Du får göra avdrag för tjänsteresor med egen bil i din verksamhet, till exempel resor till kunder och andra resor som du behöver göra för ditt företag. Avdraget är 25 kr per mil. Dessutom får du göra avdrag för trängselskatt vid tjänsteresorna.
3. Arbetskläder
Skyddskläder, skyddsutrustning och uniformer är typer av arbetskläder som du får göra avdrag för. Villkoret är att kostnaden avser kläder som är speciellt anpassade för ditt arbete, och som inte är lämpliga att använda privat.
4. Utbildning
Om du går en kurs, åker på en studie- eller konferensresa så kan du dra av dessa kostnader i ditt företag. Villkoret är att utbildningen ska ha ett tydligt samband med verksamheten du driver, och att utbildningen ger nya kunskaper du har nytta av i ditt arbete. Dessutom får den privata nyttan inte vara allt för stor.
5. Verktyg och arbetsredskap
Precis som dator och mobiltelefon behövs i jobbet kan du även dra av alla typer av arbetsredskap som är nödvändiga för att kunna driva din verksamhet. Det kan vara allt från verktyg, maskiner och fordon till möbler och inredning i din verksamhetslokal.
6. Kontor och lokalkostnader
Om du ofta arbetar hemifrån har du rätt till att göra avdrag för hemmakontoret – både om du har ett särskilt inrättat sådant eller om du bara jobbar från köksbordet. Om du hyr en lokal får du dra av hyreskostnaden. Här gäller olika skatteregler beroende på om du driver enskild firma eller t.ex. aktiebolag.
7. Pensionssparande
Om du pensionssparar på ett sparkonto eller i en pensionsförsäkring kan du göra avdrag för dina inbetalningar eller för försäkringspremierna. Börjar ditt företag gå bra? Glöm då inte att det kan vara klokt att se över ditt pensionsskydd. Du har rätt att göra avdrag med högst 35 % av inkomsten i ditt företag (om näringsverksamheten bedrivs aktivt) eller av den lön som du tar ut i ditt bolag under 2023. Högsta avdraget du kan göra är 525 000 kronor under 2023. Läs mer om avdrag för tjänstepension.
8. Övernattning
Om ditt företag inte står för utgifter för övernattning på hotell eller liknande när du är på tjänsteresa, kan du göra avdrag med 130 kr per natt i din näringsverksamhet. För dig som driver bolag kan du få 130 kr skattefritt som nattraktamente.
9. Representation
Representation innefattar allt från mat och dryck, hotellrum, biljetter till betjäning av olika slag. Representation kan vara både intern och extern och beröra t.ex. förfriskningar, fika eller enklare förtäring på personalfester, informationsmöten eller säljmöten. Numera får du dock inte göra avdrag för måltider i din näringsverksamhet, men däremot kan du visst momsavdrag. Reglerna om representation är snåriga – hör av dig så hjälper vi dig att göra rätt!
10. Motion, friskvård och rehabilitering
Om du driver aktiebolag kan du låta ditt företag bekosta motion och friskvård för dig och dina anställda. t.ex. gymkort. Dessa förmåner är däremot inte avdragsgilla för dig som driver enskild näringsverksamhet – men däremot kan du göra avdrag för utgifter för förebyggande behandling och rehabilitering, åtgärder som behövs för att du ska kunna fortsätta arbeta. Det kan t.ex. handla om utgifter för styrketräning på gym, men se till att du kan styrka ditt behov med ett intyg från en läkare eller sjukgymnast. Utgifter för rehabilitering är självklart även avdragsgilla för dig med aktiebolag.
Hoppas du fått en bättre inblick i vilka avdrag som går att göra när du driver eget företag. Vill du veta mer vilka om vilka regler som gäller för just din verksamhet? Kontakta oss så hjälper vi till!