×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Hur deklarerar jag min skogsfastighet?

Måste jag deklarera fast jag inte gjort någon åtgärd i skogen? Vilka kostnader får jag dra av? Kan jag få tillbaka moms? Hur skatteplanerar jag för inkomsten från avverkningen? Kan jag använda skogsavdraget? Ja frågorna kan vara många nu när det börjar närma sig deklaration. Men du kan vara lugn, vi reder ut alla dina frågor!

Eftersom man som skogsägare är näringsidkare och driver företag så har man både möjligheter och skyldigheter. Exempelvis skyldighet att deklarera, men möjlighet att skatteplanera med unika verktyg för just skogsägare.

Bokföringsplikt för skogsägare

Som skogsägare har man bokföringsplikt. Därför gäller det att hålla koll på ekonomin – redan från början av året. Alla verifikationer (som kvitton, affärshändelser exempelvis) ska sparas i en strukturerad ordning. Vare sig du tillhör de som gärna bokför själv eller knappt orkar se på ett kvitto så hör det till bokföringsplikten. Ta gärna hjälp med bokföringen eller hitta en bra digital lösning för att det ska bli rätt.

Vad är avdragsgillt?

Alla kostnader som är nödvändiga för att kunna driva verksamheten är avdragsgilla. Det betyder att du får dra av de kostnader som du har för att bedriva ditt skogsföretag.

Kom ihåg att det kan finnas kostnader för företaget som du inte har tänkt på. Kanske har du kört med din privata bil till skogen för tillsyn eller andra ärenden för företagets skull, då kan du göra avdrag med 18,50 kr/mil. Du kanske har renoverat något på ekonomibyggnaden eller betalat den där årliga skogsvägsavgiften. Även om du anser att du bara har kostnader som leder till underskott så är det viktigt att få med dem. För den dag du avverkar och får en intäkt så kan du dra av alla tidigare års underskott och därmed betala lägre skatt.

Vi hjälper dig med skogsdeklarationen Läs mer

 

Skogsägande en momspliktig verksamhet

Som skogsägare bedriver du momspliktig verksamhet och är därmed skyldig att redovisa moms. Många skogsägare med lägre omsättning än 1 miljon redovisar momsen årsvis i samband med deklarationen. Man kan även redovisa kvartals- eller månadsvis. Momsdeklarationen ska du skicka in varje period, oavsett om du har något att redovisa eller inte – annars riskerar du att få en förseningsavgift. Om du har mer kostnader (ingående moms) än intäkter (utgående moms) så får du tillbaka moms.

Deklaration och skatteplanering

Vid årets slut ska årsbokslut och deklaration upprättas och även om du inte haft några verifikationer under året måste du deklarera.
Skattesituationen för skogsägare är helt unik på grund av de långa produktionscyklerna från planta till avverkning. Gör man bara rätt så kan man sänka sin beskattning, omfördela sin inkomst eller skjuta skatten framåt i tiden. Skatteplanering i skogen handlar om att hitta de bästa förutsättningarna för just din skogsfastighet och därmed ditt företag, så du inte ska behöva betala mer i skatt än vad lagen kräver.
Det är i deklarationen man redovisar vilken skatteplanering man har gjort, därför ska en eventuell insättning på skogskonto ske efter att deklarationen är upprättad så man vet hur mycket som är möjligt att sätta av. Om du har haft en virkesintäkt under året är det extra viktigt att veta hur du skatteplanerar optimalt för den. Här finns massor av pengar att spara, bara man vet vilka verktyg man ska använda och hur man ska göra.

Vi hjälper dig med din skogsdeklaration, kontakta oss!