Under 2024 förbättras lönsamheten inom mjölk- och grisproduktion. I motsats förväntas nötköttsföretagare få en något försämrad lönsamhet och växtodlarna ytterligare ett tufft år trots en genomsnittlig skörd. Höjda priser på lantbrukarnas animalieprodukter har liksom lägre kostnader för diesel och gödning påverkat positivt. Samtidigt som höga räntor och dyrare kostnader överlag har påverkat negativt. Det visar rapporten Lantbrukets Lönsamhet från Ludvig & Co.
Efter 2023 som lönsamhetsmässigt var ett lite sämre år för flera driftsinriktningar, ser vi under 2024 nu en mer splittrad förändring av lönsamheten. Räntekostnaderna har fortsatt att öka, vilket direkt påverkar lite mer skuldsatta gårdar. Samtidigt förväntas gris och mjölk, drivet av högre produktpriser, generellt höja sin lönsamhet. Växtodlings- och nötköttsproducenter fortsätter ha det ganska tufft.
- Priserna har äntligen börjat stabilisera sig och priset på flera animalieprodukter, som mjölk- och griskött, har glädjande nog dessutom stärkts under året vilket starkt bidrar till lönsamheten. Det är dock fortfarande stora skillnader mellan driftsinriktningarna, liksom mellan företag inom samma inriktning. Det sistnämnda beror exempelvis på företagarförmåga, vädrets påverkan och skuldsättningsgrad, säger Filip Olsson Segmentschef Skog och Lantbruk på Ludvig & Co.
Prognos för lantbrukets lönsamhet 2025
Lönsamheten inom mjölkproduktion bedöms under 2025 att förbättras ytterligare, med ett starkt ingångsläge av mjölkpriset 2025. Samtidigt prognostiserar vi en något förbättrad lönsamhet för nötköttsproduktion och vid genomsnittlig skörd även för växtodling. Vi ser med viss oro på Kinas uttalanden om att införa tullar på griskött och även på risken för handelskrig med USA. Utifrån att ha tagit höjd för detta bedömer vi att lönsamheten inom grisproduktion kommer att sjunka något. Även räntekostnaderna kommer sjunka, vilket kommer påverka positivt.
- Vi har ännu inte sett den fulla effekten av Riksbankens redan genomförda räntesänkningar. Dessa kommer att gynna lantbrukarna och då framför allt de yngre likväl som de som under den senaste tiden vågat satsa och utveckla verksamheten med hjälp av investeringar. Detta då båda dessa grupper generellt sätt är högre belånade, säger Filip Olsson.
Investeringar kräver långsiktig lönsamhet
Långsiktig lönsamhet till rimlig risknivå krävs för att säkerställa en ökning av inhemsk produktion i linje med livsmedelsstrategin, men också för att kunna genomföra de miljö- och beredskapsinvesteringar som kommer att krävas inom lantbruket. Under 2024 har lönsamheten inom mjölk- och grisproduktion förbättrats. Detta tillsammans med en sänkt ränta bör främja investeringar även om dessa samtidigt missgynnas av dyrare byggkostnader.
- Det finns ofta en stark koppling mellan god lönsamhet till låg risk och investeringsvilja. I år har vi sett en förbättrad lönsamhet inom gris- och mjölkproduktion. Detta är glädjande och min tro är att det kommer leda till att fler överväger att investera. Svenska lantbrukare är generellt sett mycket duktiga företagare. Lyckas vi få en långsiktig och mer stabil lönsamhet, då kommer vi också se fler lantbrukare som investerar, säger Filip Olsson.
Detta visar rapporten i korthet:
- År 2023: Lantbruksföretagens lönsamhet försämrades inom växtodling, mjölk och nöt medan grisproducenternas lönsamhet ökade något. Vädrets påverkan var påtaglig, speciellt för växtodlingen som drabbades hårt av både torka under växtsäsongen och regn i samband med skörden.
- År 2024: Mjölk- och grisföretagare förväntas förbättra sin lönsamhet, medan både växtodling och nötkött får ett fortsatt tufft år lönsamhetsmässigt.
- Priserna börjar stabilisera sig efter att ha varit mycket volatila under de senaste åren. Samtidigt ser vi geopolitiska risker kopplade till både Kinas ståndpunkt kring att införa tullar och risken för handelskrig med USA.
- Prognos 2025: Bedömningen är att lönsamheten inom mjölk och växtodling kommer att förbättras, medan för nötköttsproduktion kommer den att ligga i paritet med de senaste åren och för grisproduktion sjunka något. Räntekostnaderna förväntas sjunka, samtidigt ser vi en eftersläpning från Riksbankens ränteförändringar till faktiska förändringar av lantbrukens räntekostnader.
- Långsiktig lönsamhet till rimlig risknivå krävs för att säkerställa en ökning av inhemsk produktion i linje med livsmedelsstrategin, men också för att kunna genomföra de miljö- och beredskaps-investeringar som kommer krävas inom lantbruket.
Viktiga tips till dig som lantbrukare
Det finns såväl risker som möjligheter för dig som lantbruksföretagare framgent. För att lyckas i både det korta och långa perspektivet bör du:
- Arbeta mer systematiskt med din riskhantering
Här handlar det om att förstå sina risker, värdera dem samt att förstå hur de bör hanteras. Just nu ser vi en utökad risk för geopolitiska händelser, kopplade till både Kinas ståndpunkt kring att införa tullar och risken för handelskrig med USA. - Se över och hantera dina maskinkostnader
Svenska maskinkostnader har stigit mer än i andra EU-länder, vilket försämrar vår konkurrenskraft. Att hitta nya samarbetsformer för att öka areal- underlag och uppnå skalfördelar kan vara en framkomlig väg som visat sig fungera i Danmark. Att beräkna sina maskinkostnader och inse hur mycket man kan spara in är en lämplig början. - Se över din personalstrategi och ha en plan för att säkerställa en bra bemanning
Det har under många år funnits tillgång till billig östeuropeisk arbetskraft. Denna möjlighet minskar med en över tid försvagad krona och god tillväxt i hemländerna. Svensk arbetskraft kommer sannolikt inte bli billigare de kommande åren då svensk tillväxt väntas ta fart. - Prioritera dina investeringar för den kommande 5-årsperioden
Här gäller det att förstå vilka effekter respektive investering kan ge på kort och lång sikt, hur de bör prioriteras och finansieras likväl som vilka investeringsbidrag som möjliggör delfinansiering.
Fakta om rapporten Lantbrukets Lönsamhet
Rapporten Lantbrukets Lönsamhet görs årsvis och baseras på verkliga företags resultat som följs för driftsinriktningarna inom växtodling, griskött, mjölk och nötkött. Siffrorna bearbetas i en kalkylmodell där hänsyn tas till aktuell och prognostiserad omvärldsinformation likväl som av Ludvig & Co:s experter inom mjölk, växtodling, gris och nötköttsproduktion. Resultaten redovisas som värden på svenska medelgårdar.