×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

10 tips för att skapa trygghet i oroliga tider

Vad gör man när världen är orolig och oförutsägbar? Carl-Axel Andersson, affärsrådgivare på Ludvig & Co har tätare kontakt med sina kunder än vanligt. Hans bästa tips? Lämna så lite som möjligt åt slumpen!

Carl-Axel Andersson är specialiserad på företag inom lantbruk och han märker tydligt av oron bland landets lantbrukare.

  • Carl-Axel Andersson Jag har en tätare kontakt med mina kunder än normalt och vi bollar idéer mer ingående nu. Det skapar trygghet att tillsammans diskutera igenom det som går att påverka. Du ska lämna så lite som möjligt åt slumpen i själva produktionen, men bör samtidigt vara nöjd då du gjort det som du själv kan påverka. Det gäller förstås i goda som dåliga tider, men ibland är det lättare att tumma på det när det är goda tider, säger han..

Det finns inget självklart facit på bästa vägen framåt nu i oroliga tider. Däremot gäller det att vara proaktiv och att ha extra koll på företagets intäkter och utgifter. Även riskspridning är viktigt, här gäller det att både minska riskerna samtidigt som företaget bör ges chansen att ta del av marknadens möjligheter.

Vill du bolla just dina förutsättningar? Tveka inte på att höra av dig!


10 tips för bättre likviditet

  1. Följ upp. Ha löpande koll på vad det kostar att producera – och hur stor intäkten blir. Det är klokt att ha denna lönsamhetskoll även ned på grödnivå.
  2. Fakturera direkt. Att ligga och dra på faktureringen betyder att du i själva verket lånar ut pengar till dina kunder. Fakturera i stället direkt och stärk likviditeten i ditt företag.
  3. Bolla med banken. Att ha en bra bankkontakt är A och O. Prata med banken direkt. Om du skulle få en likviditetsbrist till hösten är det bra att du redan på ett tidigt stadium diskuterat med banken, så att du inte kommer dit först när krisen är ett faktum. Då hinner ni ta fram en plan ihop i lugn och ro.
  4. Tänk på alternativ. Växtnäring är dyrt just nu. Behövs ett NPK-gödselmedel på till exempel vallen eller kan du dela upp körningen, alltså först N och sedan P-K? Körslan för att sprida växtnäring är billig i förhållande till vad som sprids ut. Att köra två gånger med olika gödselmedel kan därmed vara en bra affär.
  5. Sälj av prylar. Har du samlat på dig maskiner som är bra att ha, men som du använder väldigt sällan? Sälj!
  6. Lås en del av dina intäkter. Om du har en budget och vet hur dina kostnader ser ut kan det vara klokt att binda en del av intäkterna hos en spannmålsaktör. På så vis kan du minska riskerna samtidigt som du ges möjlighet att dra nytta av eventuella prishöjningar.
  7. Likviditetsplanera. Gör en likviditetsbudget för resterande del av 2022 och 2023. På så vis har du koll och ser vilket utrymme som finns löpande. Detta kan även hjälpa dig i din mer långsiktiga strategi, samt exempelvis tydliggöra om eventuella investeringar bör skjutas fram något år.
  8. Följ marknaden. I år har det verkligen varit stora prisförändringar på marknaden. Det är viktigt att både ha löpande koll samtidigt som du lär dig av sina erfarenheter. Växtnäring har exempelvis historiskt sett varit billigast under sommaren. Det kan därför även i år vara en god möjlighet, om likviditeten tillåter, att köpa hem en del av växtnäringsbehovet nu.
  9. Hitta nya intäkter. Har du tid över och kan köra maskiner åt grannen? Eller kan du hyra ut en del av en ekonomibyggnad åt någon som behöver förvaring för sin husvagn?
  10. Belåna EU-stöd. I år har många lantbrukare ett utökat kortsiktigt likviditetsbehov där en EU-kredit kan vara en god lösning även om krediten behöver betalas tillbaka när EU-stödet kommer.