×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

10 tips för att skapa trygghet i oroliga tider

Vad gör man när världen är orolig och oförutsägbar samtidigt som vi har ett nytt ränteläge? Carl-Axel Andersson, specialistrådgivare på Ludvig & Co har tät kontakt med sina kunder. Hans bästa tips? Sprid risker och påverka det du kan!

Carl-Axel Andersson är specialiserad på företag inom lantbruk och han märker tydligt av oron bland landets lantbrukare.

  • Carl-Axel AnderssonJag har en tätare kontakt med mina kunder än normalt och vi bollar idéer mer ingående nu. Det skapar trygghet att tillsammans diskutera igenom det som går att påverka. Du ska lämna så lite som möjligt åt slumpen i själva produktionen, men bör samtidigt vara nöjd då du gjort det som du själv kan påverka. Det gäller förstås i goda som dåliga tider, men ibland är det lättare att tumma på det när det är goda tider, säger han. 

Det finns inget självklart facit på bästa vägen framåt nu i oroliga tider och med det nya ränteläget. Däremot gäller det att vara proaktiv och att ha extra koll på företagets intäkter och utgifter. Även riskspridning är viktigt, här gäller det att både minska riskerna samtidigt som företaget bör ges chansen att ta del av marknadens möjligheter.

Vill du bolla just dina förutsättningar? Tveka inte på att höra av dig!


10 tips för bättre likviditet

  1. Följ upp. Ha löpande koll på vad det kostar att producera – och hur stor intäkten blir. Använd enkla TB-kalkyler, i takt med att marknaden förändras förändrar du i din kalkyl.
  2. Fakturera direkt. Att ligga och dra på faktureringen betyder att du i själva verket lånar ut pengar till dina kunder. Fakturera i stället direkt och stärk likviditeten i ditt företag.
  3. Bolla med banken. Att ha en bra bankkontakt är A och O. Prata med banken direkt. Om du skulle få en likviditetsbrist till hösten är det bra att du redan på ett tidigt stadium diskuterat med banken, så att du inte kommer dit först när krisen är ett faktum. Då hinner ni ta fram en plan ihop i lugn och ro.
  4. Om resultatet för 2023 blir sämre. Preliminärdeklarera för att om möjligt minska på F-skatten. Sträva efter att betala så rätt skatt som möjligt givet förutsättningarna.
  5. Sälj av prylar. Har du samlat på dig maskiner som är bra att ha men som du använder väldigt sällan? Sälj!
  6. Halvårsbokslut. Ger dig en bra inblick i t.ex. hur mycket skörd vi behöver samt till vilket pris av respektive gröda för att nå vårt målresultat. 
  7. Håll fast vid din strategi, prissäkra eller ej? Prissäkra en del och låt resten vara rörligt. Hur mycket ska vara rörligt? 50 % av normal skörd tycker jag bör vara rörligt.
  8. Följ marknaden. I år har det verkligen varit stora prisförändringar på marknaden. Det är viktigt att både ha löpande koll samtidigt som du lär dig av dina erfarenheter. Växtnäring har exempelvis historiskt sett varit billigast under sommaren. Det kan därför även i år vara en god möjlighet, om likviditeten tillåter, att köpa hem en del av växtnäringsbehovet nu.
  9. Investeringar. Kika på möjligheterna ifall det går att söka investeringsstöd om du ska nyinvestera. Klimatklivet finns också om investeringen exempelvis handlar om grön omställning.
  10. EU-stöd. Kronan är mycket svag för tillfället. Det kan vara läge att låsa växelkursen för 2023. Fundera även på vad det skulle innebära för ditt företag att låsa den för 2024.