×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

5 tips för att optimera SAM-ansökan 2024

8 februari - 11 april är SAM Internet öppet för att skicka in SAM-ansökan 2024. EU-ersättningarna är en viktig del av intäkterna för en lantbruksföretagare och i Sverige görs det ca 56 000 ansökningar om EU-ersättningar varje år. Det komplicerade regelverket gör att det gäller att ha stenkoll när man gör ansökan så att man ansöker rätt stöd på rätt sätt och söker de stöd man har rätt till utifrån t.ex. produktionsinriktning eller geografiskt läge.

  • En liten miss kan göra att ansökan blir ofullständig och att man därmed går miste om stora pengar. Om du ska få den ersättning du har rätt till gäller det också att veta vad det finns för stöd och att vara uppdaterad på gällande regler, säger Per-Ola Frisell, SAM-rådgivare, Ludvig & Co

EU-ersättningar är en viktig intäkt för Sveriges lantbrukare

Syftet med EU-ersättningen är att ge en ersättning för de åtgärder som lantbrukarna utför åt staten och allmänheten men också att ge lantbruksbranschen en grundläggande inkomst. Precis som tidigare år ansöker man digitalt i SAM Internet och då krävs e-legitimation för inloggning.

  • Det visar att lantbruket ligger långt fram i digitaliseringsprocessen. En digital ansökan underlättar också om företagaren vill ha hjälp med sin SAM-ansökan eftersom det endast krävs en fullmakt, berättar Per-Ola.

När det kommer till EU-stöd/SAM-ansökan är Ludvig & Co, tidigare LRF Konsult, en stor aktör inom rådgivningsområdet med 200 SAM-rådgivare. Den 11 april är sista dag att skicka in SAM-ansökan 2024 utan avdrag. Kompletteringar och ändringar kan göras till 17 juni.Vi hjälper dig med SAM-ansökan  Läs mer

5 tips för att lyckas med SAM-ansökan 2024 och undvika missar som kan kosta pengar

  1. Skaffa e-legitimation för att se dina uppgifter på Mina sidor och i SAM Internet på jordbruksverket.se.
  2. Kontrollera så att du uppfyller grundvillkoren.
  3. 2024 införs ett nytt grundvillkor gällande krav på varierad växtföljd. Sätt dig in i kraven för att slippa avdrag.  
  4. Missa inte det extra stödet till unga jordbrukare om du är under 40 år och nystartad företagare.
  5. Ta hjälp att optimera dina stöd. Speciellt gäller detta för dig som söker kompensationsstöd.

Jordbrukarstöden utgörs bl.a. av gårdsstöd, omfördelningsstöd, stöd till unga jordbrukare, nötkreatursstöd, ersättning för ekologisk produktion, djurvälfärdsersättningar, miljöersättningar för betesmarker, minskat kväveläckage, precisionsodling, skyddszoner våtmarker och hotade husdjursraser samt kompensationsstöd. Läs mer om vad som gäller för respektive stöd på Jordbruksverkets hemsida.