×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

5 viktiga avtal för ett tryggt företagande

De flesta företagare vet att man bör upprätta juridiska handlingar för att vara helt trygg. Däremot är det inte ovanligt att vara osäker på just vilka olika handlingar som bör skrivas. För att säkra din familj från eventuella problem eller förändringar i företaget – och vice versa – finns det framför allt fem viktiga avtal som kan vara viktiga att ha koll på:

1. Kompanjonavtal/aktieägaravtal

Ett kompanjonavtal eller aktieägaravtal är viktigt att ha om du driver företag tillsammans med någon annan. Det är en överenskommelse som reder ut vad som gäller mellan er som företagspartners, men kan också i viss mån reglera företaget i förhållande till era respektive familjer. Om någon av er skulle bli sjuk eller avlida är kompanjonavtalet ett stöd för hur både företaget och äkta makar ska gå tillväga.

Lästips: Driver ni företag tillsammans? Kompanjonavtalet minimerar risker!

2. Anställningsavtal

Av lagen om anställningsskydd framgår att arbetsgivaren skriftligen ska informera arbetstagaren om bland annat villkoren för anställningen. Det är bland annat därför som de allra flesta anställningar dokumenteras genom skriftliga anställningsavtal. Anställningar som inte är dokumenterade tolkas till arbetsgivarens nackdel. Därför är det viktigt att du som arbetsgivare upprättar tydliga anställningsavtal.

Läs mer om anställningsavtal!

3. Äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord är ett enkelt och tydligt sätt för dig att skilja företaget från de gemensamma tillgångar du har i ditt äktenskap. Genom att exempelvis låta företaget förbli enskild egendom kommer det inte att ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa och det blir enklare att särskilja kapitalet.

Hur tryggt är ditt företag?  Få en juridisk analys av ditt företag  med råd och rekommenationer Till Trygghetstestet

4. Testamente

Ett testamente kanske inte är det första juridiska dokument man som företagare tror behövs – men det är lika viktigt att reglera vad som ska ske om du avlider som om du separerar eller blir sjuk. I ett testamente är det viktigt att vara tydlig och följa alla formella krav som finns för att det inte ska bli fel eller finnas utrymme för misstolkning. Är du exempelvis sambo, och inte gift, så kommer din partner inte att ärva dig per automatik. Detta gör det extra viktigt att definiera vad som ska ske med företaget efter din död.

Lästips: Företagare – därför måste du skriva ett testamente nu!

5. Framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt ger dig möjlighet att överlåta ansvaret för dina personliga angelägenheter och ditt företag till någon i din närhet, i händelse av att du inte skulle vara förmögen att fatta egna beslut exempelvis vid långvarig sjukdom. Med en framtidsfullmakt tar du saken i egna händer och ser till att någon med faktisk insikt i företaget, vanligen en partner eller annan familjemedlem, kan tillvarata dina intressen och ta beslut i frågor som du inte har möjlighet att själv hantera.