×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Företagare? Därför är det viktigt att skriva ett testamente nu!

företagare - därför ska du skriva ett testamente nu

Ett testamente kanske inte är det första juridiska dokument du som företagare tänker att du behöver. Men för att slippa oroa dig för företagets framtid mer än nödvändigt, så finns det både en stor nytta och trygghet i att skriva ett testamente. Framför allt om du har familj! Här berättar vi varför.

Vad händer med ditt företag om du skulle dö imorgon? För många är frågan överväldigande. Men precis som att du bör veta hur du vill utveckla ditt företag måste det finnas en plan för hur du vill att företaget ska hanteras om du plötsligt går bort. Genom att skriva ett testamente kan du reglera precis vad du vill ska hända med företaget, eller din andel i företaget.

Du kan skydda företaget från obehöriga

Många tror att testamentet bara reglerar vem som ska överta firman eller tillgångarna i företaget – men du kan även styra hur du vill att det ska gå till, och i vilken form det ska överlåtas. Om du exempelvis driver företag med någon annan är det viktigt att ni som delägare diskuterar vad som ska hända med era egna andelar i bolaget om någon avlider så att kompanjonavtalet/aktieägaravtalet och testamentet harmoniseras. I testamentet kan du styra så att det din make/maka, sambo, barn eller någon annan erhåller ska vara enskild egendom, vilket kommer att skydda både företaget och dina efterlevande. Skulle dina efterlevande gifta – och skilja – sig kommer ditt företag hela tiden att hållas utanför det äktenskapet.

Guide: Företaget och familjen  - Så säkrar du upp inför framtiden Hämta guide

Du kan låta en sambo eller barn ärva dig direkt

För den som är gift finns ett grundskydd i giftermålsbalken som säger att makar ärver varandra. Det innebär att din enskilda egendom automatiskt övergår till din äkta make/maka om du skulle avlida. Sambor däremot ärver inte varandra på samma sätt, så för att skydda din partner kan du reglera detta via testamentet. Skulle du vilja ändra arvsordningen på annat vis är detta också möjligt att komplettera i ditt testamente. Kanske finns det vuxna barn som är på väg in i företaget? Då kan det vara en fördel att låta dem ärva andelar i bolaget direkt, medan din efterlevande partner får kapitaltillgångar som bostaden eller sparmedel på banken.

Lästips: Äktenskapsförord och samboavtal – så skyddar du som företagare dina närmaste

Du kan skräddarsy efter särskilda önskemål

Ett testamente är en oerhört värdefull och viktig handling som går att variera i all oändlighet. Beroende på familjesituation och företagssituation så finns det alltid flera sätt att styra så testamentet motsvarar dina önskemål.

Viktigt att tänka på är att ett testamente är ett levande dokument som kontinuerligt måste ses över och eventuellt uppdateras efterhand, beroende på hur ditt liv utvecklas. Du kanske bildar ett dotterbolag till företaget, gifter om dig eller skaffar barn – alla större förändringar kan göra att testamentet bör ändras för att passa din nya situation. Testamentet ska du förvara på en säker plats – till exempel i ett bankfack eller brandsäkert kassaskåp. Se gärna till att ha en kopia lättillgänglig hemma med en anteckning om var originalet förvaras.

Till sist: Vänd dig till en expert för att se till att allt blir rätt!

Det är mycket juridik som präglar ett testamente och har du inte full koll på hur det bör utformas kan det resultera i omfattande fel, misstolkningar, tvister eller annan problematik. Med en duktig jurist kan du få all hjälp som krävs längs vägen – så ett enda papper kan bli ett av de bästa och mest genomtänkta besluten i ditt liv.