×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Då är det dags att växla upp till AB

Aktiebolag eller enskild firma?

Aktiebolag eller enskild firma? När din enskilda firma går så bra att din inkomst hamnat ovanför brytpunkten för statlig skatt kan det vara dags att ombilda till aktiebolag. Det menar redovisningsexperten Annika Stomberg på Ludvig & Co. Här tipsar hon vad du ska tänka på.

Brytpunkten för när man måste börja betala statlig skatt är ett riktmärke i flera situationer, men allra tydligast blir den kanske när man kommer till funderingar kring bolagsform.

  • Hamnar ens inkomst över brytpunkten för statlig skatt tycker jag att man ska fundera på att ombilda. Det finns ingen anledning till att man ska betala statlig skatt om man inte måste, säger Annika Stomberg, auktoriserad redovisningskonsult på Ludvig & Co.

I år, 2021, ligger brytpunkten på 537 200 kronor, före grundavdraget, eller 523 200 kronor efter grundavdraget för den som ännu inte fyllt 65 år. För de äldre ligger den högre, vid 596 800 kronor. Grovt räknat kan man säga att man brukar hamna vid brytpunkten när resultatet ligger på runt 650 000 kronor under året.

  • Men jag tycker att man inte ska ha för bråttom med att byta bolagsform, utan verkligen vara säker på att den stigande kurvan håller i sig i företaget och att det inte bara var ett enskilt år som det gick bra. Titta gärna på åtminstone två år först, tipsar Annika Stomberg.

Fördelar med aktiebolag

En av anledningarna till att många startar sin verksamhet som enskild firma är dels att det inte krävs något aktiekapital, dels att det går att avveckla betydligt enklare än ett aktiebolag om det inte skulle utveckla sig som man hoppats. Det tillsammans med att det faktiskt är lägre egenavgifter i den enskilda firman än vad arbetsgivaravgifterna är i aktiebolaget, är de kanske viktigaste fördelarna för den enskilda firman. (I enskild näringsverksamhet betalar du 28,97 procent i egenavgift medan arbetsgivaravgiften i ett aktiebolag ligger på 31,42 procent för dig upp till 65 år.)

Guide  Stora aktiebolagsguiden  Ska du starta bolag eller driver du redan enskild firma och funderar på att  växla upp? Här guidar vi dig från val av räkenskapsår till hur du räknar fram  din utdelning.  Ladda ner guiden

Men när företaget går så bra att du kommer över den där magiska brytpunkten väger fördelarna över på aktiebolagets sida i stället.

  • I den enskilda firman får du skatta på hela resultatet, oavsett om du plockat ut det som lön eller inte. Visst, du kan sätta en del av resultatet i periodiseringsfond, men den skatten försvinner ju inte bara, utan den ska tas fram senast fem år senare. Får man ett jättebra resultat varje år hamnar man lätt i lite av en rävsax. Då är vinster betydligt lättare att hantera i ett aktiebolag, säger Annika Stomberg.

I aktiebolaget kan du i stället ta ut utdelning till lägre skatt än om du tar ut lön. Så hur gör man då, rent praktiskt, om man vill ombilda från enskild firma till aktiebolag? Det finns egentligen två vägar:

Antingen startar du ett aktiebolag och tar in alla nya intäkter och utgifter där och avslutar enskilda firman när räkenskapsåret är slut. Eller så flyttar du helt enkelt över verksamheten från enskilda firman till aktiebolaget. Det är en lite annorlunda hantering, men bättre i vissa fall.

  • Det kan till exempel vara om du har en massa inventarier som du vill flytta över till aktiebolaget, säger hon.
Erbjudande, gratis bolagsbildning! Du får goda råd och ditt bolag bildat – helt gratis

Välj rätt aktiekapital

Ska du flytta över enskilda firman till aktiebolaget måste du först skriva ett överlåtelseavtal, därefter flyttar du över hela balansrapporten till aktiebolaget. Det här är något som din redovisningskonsult kan hjälpa dig med så att det blir korrekt.

  • Har du inventarier som du vill ha in i aktiebolaget kan du göra en så kallad underprisöverlåtelse och flytta över dem till de bokförda värdena. Det är lite speciella regler kring underprisöverlåtelser. Det kan vara lite ”beror på-situationer”, så här är det också bra att diskutera med sin redovisningskonsult, säger Annika Stomberg.

När du startar ditt nya aktiebolag är det bra att fundera ett extra varv på vilket aktiekapital du ska välja också. Sedan det blev möjligt att bara gå in med 25 000 kronor som aktiekapital är det förstahandsvalet för många nystartade företagare.

  • De flesta vill inte lägga in mer. Men om du då köper en dator hamnar du nästan i en kontrollbalanssituation direkt. För om du har förbrukat mer än halva aktiekapitalet måste du enligt aktiebolagslagen upprätta en kontrollbalansräkning. Skulle ditt bolag gå i konkurs och du inte har gjort det kan du bli personligt ansvarig för skulder som ditt bolag har, säger Annika Stomberg.

Då krävs revisor

Många säger lite felaktigt att de har en revisor, när de egentligen syftar på redovisningskonsulten. Alla bolag omfattas inte av revisionsplikten och behöver inte längre ha en revisor som granskar räkenskaperna. Företaget måste däremot ha revisor om företaget uppfyller minst två av dessa kriterier två år i rad (det måste dessutom vara samma kriterier):

  • Det är fler än tre anställda (i medeltal).
  • Nettoomsättningen överstiger tre miljoner kronor.
  • Företaget har mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning, alltså summan av tillgångarna.