×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Dags för bokslut - Viktiga datum att hålla reda på

När räkenskapsåret börjar närma sig sitt slut är det dags för dig som företagare att göra bokslut. Exakt vad detta innebär, vad som ska genomföras och framförallt när det ska vara genomfört skiljer sig åt beroende på bland annat bolagsform och vilket räkenskapsår ditt bolag följer. Som företagare behöver du hålla reda på flera viktiga datum i samband med upprättande och inlämnande av bokslut.     

Olika datum beroende på bolagsform

Räkenskapsåret kan skilja mellan olika företag och bolagsformer. Enskilda firmor och kommanditbolag måste låta räkenskapsåret följa kalenderåret, det vill säga från 1 januari till 31 december. Andra bolagsformer, som aktiebolag, ideella eller ekonomiska föreningar och handelsbolag med juridiska delägare, kan välja att ha brutet räkenskapsår.

Ett brutet räkenskapsår följer inte kalenderåret men det ska fortfarande omfatta 12 månader. Praxis är att det inleds den första dagen en månad och avslutas den sista dagen 12 månader senare. Exempelvis kan ett brutet räkenskapsår sträcka sig från 1 april till 31 mars året därpå. 
Det finns undantagsfall då räkenskapsåret inte omfattar 12 månader utan istället är kortare eller längre. Detta gäller framförallt för nystartade bolag vars första räkenskapsår kan vara kortare än ett år, eller som längst 18 månader. 

Hur bokslutet ser ut skiljer sig också det från bolagsform till bolagsform. Enskilda firmor kan, beroende på bland annat omsättning, välja mellan att lämna in ett förenklat bokslut eller ett årsbokslut. Handelsbolag och kommandit kan välja mellan vanligt bokslut eller en årsredovisning. Ekonomiska föreningar och aktiebolag ska alltid lämna in en årsredovisning.

Lämna in bokslut för enskild firma

Som enskild firma följer räkenskapsåret alltid kalenderåret vilket innebär att du ska upprätta bokslut efter den 31 december. Men du behöver inte vara klar med bokslutet omgående utan du har ungefär fyra månader på dig innan det måste vara klart. Skattemässigt sett ses ekonomin i en enskild firma som en del av ägarens privata ekonomi och därför ska bokslutet vara färdigt i samband med inkomstdeklarationen i maj.
Bokslutet för enskilda firmor offentliggörs inte på samma sätt som en årsredovisning. Däremot ska de viktigaste delarna i bokslutet inkluderas i en NE-bilaga, som kompletterar din privata inkomstdeklaration.

Viktiga datum för bokslut för enskild firma

Räkenskapsåret avslutas 31 december
Sista datum för att skicka in inkomstdeklaration 1 och NE-bilaga 2 maj

Lämna in årsredovisning för aktiebolag

Eftersom aktiebolag kan ha ett räkenskapsår som skiljer sig från kalenderåret är sista datumet för att lämna in årsredovisningen beroende på just vilket räkenskapsår bolaget har. Gemensamt för alla aktiebolag är att årsredovisningen ska vara färdigställd och inskickad till Bolagsverket senast sju månader efter räkenskapsårets slut. Om räkenskapsåret följer kalenderåret är sista datum för att lämna in årsredovisning 31 juli.  

Årsstämma

Det finns ytterligare datum som aktiebolag behöver ta hänsyn till. Det går inte att vänta sju månader med att färdigställa årsredovisningen. Aktiebolag är skyldiga att hålla en årsstämma senast sex månader efter räkenskapsårets slut där bland annat föregående års resultat och årsredovisning i regel diskuteras. Årsredovisning ska vara färdigställd senast två veckor innan årsstämman om det gäller ett bolag utan revisor. 

Viktiga datum för årsredovisning för aktiebolag

Sista datum när räkenskapsåret följer kalenderåret
Räkenskapsåret avslutas Beroende på räkenskapsår 31 december
Sista datum för färdigställande av årsredovisning Två veckor före årsstämman

16 juni
Sista datum för att hålla årsstämma Sex månader efter räkenskapsårets slut 30 juni
Sista datum för att skicka in årsredovisningen till Bolagsverket Sju månader efter räkenskapsårets slut 31 juli

Format som årsredovisningen kan levereras i

Notera att sista datum för att lämna in årsredovisningen innebär att den ska vara levererad till Bolagsverket det datumet. Med andra ord behöver årsredovisningar i fysiskt format, som skickas till Bolagsverket med post, vara färdigställda och skickade ett par dagar tidigare. Det går även bra att skicka in årsredovisning digitalt, då sker inlämningen så snart fastställelseintyget är signerat digitalt. Om du vill lämna in årsredovisning digitalt och är osäker på hur du ska gå tillväga, ta då gärna kontakt med oss på Ludvig & Co och låt någon av våra redovisningskonsulter hjälpa till.

Inkomstdeklaration 2

När årsredovisningen är inlämnad är det dags att skicka in inkomstdeklaration 2. När detta senast ska göras beror också det på när ditt räkenskapsår slutar. Om sista datum skulle infalla på en helgdag så skjuts sista dagen upp till nästkommande vardag.

Viktiga datum för att skicka in inkomstdeklaration 2

Räkenskapsårets slut Sista datum för inkomstdeklaration 2
Januari till april 1/12
Maj och juni 15/1 (året efter)
Juli och augusti 1/4 (året efter)
September till december 1/8 (året efter)

Årsredovisning och bokslut för andra bolagsformer

Handelsbolag eller kommanditbolag med juridiska personer som ägare

Handelsbolag som klassas som större företag och/eller ägs av företag (juridiska personer) ska upprätta en årsredovisning och följer samma regler som ett aktiebolag. Detta ska kompletteras med inkomstdeklaration 4 (INK4) som även det följer samma datum som aktiebolag.

Handelsbolag  eller kommanditbolag med fysiska personer som ägare

Som standard ska handelsbolag eller kommanditbolag som ägs av fysiska personer upprätta ett årsbokslut. Detta ska kompletteras med inkomstdeklaration 4 (INK4) som även det följer samma datum som aktiebolag.

Ekonomisk förening  

Ekonomiska föreningar ska alltid upprätta en årsredovisning men formatet skiljer sig något åt beroende på storlek på föreningen. Större ekonomiska föreningar ska tillämpa K3-regelverket med mindre föreningar följer K2. Vidare är det bara stora ekonomiska föreningar som måste skicka in sin årsredovisning till Bolagsverket. Bolagsverket kan dock välja att begära det från mindre föreningar. 
Samtliga av ovan bolagsformer ska slutföra sitt bokslut senast sju månader efter räkenskapsårets slut. För kommanditbolag innebär det alltså alltid 31 juli medan det för övriga bolag beror på om de följer kalenderåret eller tillämpar brutet räkenskapsår.

Sista datum för bokslut - Summering

Bolagsform Typ av bokslut Sista datum för inlämning Sista datum när räkenskapsåret följer kalenderåret
Enskild firma Förenklat bokslut
eller Årsbokslut
2 maj Följer alltid kalenderår
Aktiebolag Årsredovisning Sju månader efter räkenskapsårets slut 31 juli
Handelsbolag Årsbokslut eller Årsredovisning
Sju månader efter räkenskapsårets slut 31 juli
Kommanditbolag Årsbokslut eller Årsredovisning 31 juli Följer alltid kalenderår
Ekonomisk förening Årsredovisning Sju månader efter räkenskapsårets slut 31 juli

Att lämna in bokslutet för sent

Det blir konsekvenser om ett företag blir försenade med att lämna in bokslutet till Bolagsverket. Den vanligaste konsekvensen är att du blir ålagd att betala en förseningsavgift men om du skulle bli kraftigt försenad eller inte lämnar in bokslutet över huvud taget kan konsekvenserna bli allvarligare. Regelverket för bokslut är formulerat i bokföringslagen och att underlåta att lämna in bokslut kan utgöra ett bokföringsbrott.

Det första som händer om du lämnar in bokslutet senare än sju månader efter räkenskapsårets slut är att du får betala en förseningsavgift. Blir du mer än två månader försenad beläggs du med en andra förseningsavgift. I regel uppgår de första förseningsavgifterna till 5 000 kronor styck.

En tredje förseningsavgift, på 10 000 kronor, skickas ut om du är mer än fyra månader sen med att skicka in bokslutet. 

Skulle du vara än mer försenad, mer än elva (11) månader sen finns det risk för att du förlorar ditt bolag. Då kan det nämligen startas upp ett ärende om likvidation, med andra ord att bolaget avslutas.

Var noga med att lämna in ditt bokslut i tid

Som du förstår är det viktigt att bokslutet färdigställs och lämnas in i rätt tid. Men det är mycket att hålla reda på och förutsättningarna kan skilja sig från bolag till bolag. Om du känner dig osäker på vad som gäller eller vill försäkra dig om att det blir korrekt kan det vara bra att ta hjälp av en erfaren redovisningsbyrå. Ludvig & Co:s redovisningskonsulter är auktoriserade och uppdaterade på de senaste regelverken. Vi har lång erfarenhet av att hjälpa företag i många branscher och i alla olika bolagsformer. Kontakta oss om du vill ha hjälp med bokslut och redovisning.

Vanliga frågor om bokslut

När ska jag lämna in bokslut för min enskilda firma?

Driver du enskild firma behöver du inte lämna in bokslutet till Bolagsverket. Det ska dock vara klart och användas som underlag för din inkomstdeklaration som ska lämnas in senast den 2 maj.

När ska jag lämna in årsredovisningen för aktiebolag?

Aktiebolag ska lämna in årsredovisningen till Bolagsverket senast sju månader efter räkenskapsårets slut. Om ditt bolag följer kalenderåret innebär detta senast 31 juli.

I vilket format kan jag lämna in årsredovisningen?

Du kan både lämna in en digital årsredovisning och i fysiskt format.

Vad är ett räkenskapsår?

Ett räkenskapsår är den 12-månadersperiod som omfattar ett företags bokföring. De flesta bolag (undantaget enskild firma och kommanditbolag) kan välja att låta räkenskapsåret följa kalenderåret eller ha ett så kallat brutet räkenskapsår.

Med vissa undantag sträcker sig ett räkenskapsår alltid över 12 månader och avslutas med att bolaget gör ett bokslut.

Vad händer om jag lämnar in för sent?

Om du skickar in bokslutet för sent kan du behöva betala förseningsavgifter eller, i värsta fall, få ditt bolag likviderat.

Kan jag lämna in bokslutet senare med anstånd?

Nej, inte för aktiebolag, Bolagsverket har ingen möjlighet att förlänga tiden för sista inlämningsdatum. Däremot finns det möjlighet att ansöka om, och eventuellt få, tillbaka förseningsavgiften om bolaget har giltiga skäl för förseningen.

För enskilda firmor finns möjlighet att ansöka om enskilt anstånd eller genom byråanstånd om du anlitar en redovisningsbyrå.

Måste jag ha en revisor för att göra bokslut?

Nej, en revisor gör inte bokslut, men det gör däremot en redovisningskonsult. En revisor anlitas för att oberoende granska ditt företags ekonomi. Vissa aktiebolag är skyldiga att ha en revisor men långt ifrån alla, läs mer om skillnaden här. Vill du ha hjälp med att göra ditt bokslut, kontakta då gärna oss på Ludvig & Co och låt någon av våra redovisningskonsulter hjälpa till.

När syns bokslutet på allabolag?

Årsredovisningar och offentliga bokslut syns i regel på allabolag och liknande webbplatser inom två veckor efter att bokslutet har skickats in till Bolagsverket

Prenumerera på nyheter från företagarbloggen