Ludvig & Co Fastighetsförmedling - blogg

Bästa tiden att sälja fastigheten

Sälja fastighet

När man som fastighetsägare står inför att sälja sin gård vill man ofta sälja när man får som mest betalt. En vanlig föreställning är att våren är den bästa tiden för en försäljning eftersom skog och mark då står i vacker grön skrud och människor blir på allmänt gott humör. 

Men är det verkligen så att våren är den bästa tiden på året att sälja sin fastighet? Markus Helin, Ludvig & Co Fastighetsförmedling, ger sitt svar på frågan.

  • Så snart snön avlägsnar sig och våren gör sitt intåg ökar utbudet explosionsartat eftersom många vill visa upp sin fastighet när det är som finast ute. De flesta försäljningar sker sedan under de följande månaderna med en paus under industrisemestern. När utbudet av fastigheter ökar markant på försommaren samt i augusti, kan det påverka prisbilden åt endera hållet. Allt har att göra med hur stor efterfrågan är säger, säger Markus Helin.
Läs mer: En helhetslösning för dig som ska sälja fastighet

Vissa år ökar utbudet väldigt mycket, alltså mer än den normala försommarökningen, så att det finns betydligt fler fastigheter till salu. Det kan ske lokalt, regionalt eller i hela Sverige och då kan det märkas på prisbilden. Man vet sällan exakt vad som skapar utbudsexplosioner men media, mun till mun-metoden och psykologi finns med i bilden. Du kanske hör att grannen fick bra betalt och passar därför på att sälja. Tänker många likadant ökar utbudet vilket då kan få en lokal avkylande effekt.

  • Om man har bestämt sig för att sälja skulle en bra strategi vara att följa marknaden och passa på att sälja när utbudet är som lägst men efterfrågan fortfarande är hög. Problemet är att det är väldigt svårt att förutspå när det inträffar. Helt klart är dock att den som seriöst och aktivt söker en fastighet slutar inte leta bara för att hösten är på intågande. Söker man aktivt efter sin drömfastighet men inte funnit den när utbudet varit som högst fortsätter man söka även trots att det blir november, fortsätter Markus Helin.

Tips! Se alla våra gårdar till salu

  • Slutsatsen blir, eftersom det är svårt att förutse när på året utbudet är som lägst och efterfrågan som störst, att genomföra försäljningen när det känns mest lämpligt utifrån sina egna förutsättningar. Det går utmärkt att sälja gårdar året runt. På vinterhalvåret är utbudet betydligt lägre. Har man då haft god framförhållning och träffat en fastighetsmäklare på sommaren och tagit fina sommarbilder, kan man i kombination med en bra beskrivning över markens beskaffenhet och plogade vägar, absolut bli en vinnare, avslutar Markus.

Tre tips till dig som ska sälja fastighet

  1. Sälj när förutsättningarna är som bäst för dig istället för att pricka in den tid på året som du tror ger bästa betalt.
  2. Det går utmärkt att sälja året runt.
  3. Planera för din försäljning. Vid försäljning under vintersäsong är god framförhållning viktig eftersom såväl sommarbilder som t.ex plogade vägar hjälper dig att lyckas vid försäljning.

Guide  Guide: Steg-för-steg-guiden om att sälja skog  9 steg som du behöver ha koll på Hämta Guide