×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Fördelar och nackdelar med att ha personal

fördelar och nackdelar med att skaffa personal

För vissa företagare är det en självklarhet att ta steget och rekrytera personal för första gången. För andra kan det vara ett huvudbry som kräver stor planering. Här guidar vi dig ett steg närmare beslutet om du bör anställa eller ej.

Behöver alla företag personal?

Det bästa med att enbart jobba åt sig själv är väl ändå den personliga friheten? Inga beslut eller inköp behöver diskuteras med någon annan, och ingen ifrågasätter vilken tid du börjar och slutar jobba eller om du vill ha ledigt. Dessutom betalar du inte för någon annan än dig själv – allt hänger bara på hur kostnadseffektiv du själv lyckas vara.

Men livet som egenföretagare kan bli ensamt i längden. Saknar du någon att dela dina vardagsbekymmer med så vore det kanske trevligt med åtminstone en kollega. En annan fördel kan vara att du personligen får ett drägligare liv genom att dra ner på antalet arbetstimmar – eller låta någon annan göra arbetsuppgifter du avskyr att göra. Du kan säkerligen hitta någon annan som gör det bättre, och som dessutom tycker att det är både kul och tillfredsställande!

Guide: Anställa eller jobba själv?  Allt du behöver veta om att ha personal! Hämta guide

Så mycket kostar en anställd

Något av det mest väsentliga att ta hänsyn till när du funderar på att anställa är givetvis vad det faktiskt kostar. Dessa olika utgifter ryms i en anställning:

  • Bruttolön - den lön den anställde har innan preliminär skatt dragits av.
  • Semesterlön - i Sverige är det lagstiftat att var och en har rätt till 25 dagars semester per år. Rätten till semester regleras i Semesterlagen samt i kollektivavtal och anställningsavtal – om sådana finns. Semestertillägg är 0,8% (med kollektivavtal) eller 0,43% (utan kollektivavtal) av månadslönen – vilket sedan multipliceras med antalet semesterdagar. 
  • Lagstiftad arbetsgivaravgift - består i sig av en samling av: ålderspensionsavgift, efterlevandepensionsavgift, sjukförsäkringsavgift, föräldraförsäkringsavgift, arbetsskadeavgift, arbetsmarknadsavgift och allmän löneavgift. De olika avgifterna varierar men kombinerade uppgår de för närvarande till 31,42% – en summa som beräknas på den anställdes bruttolön, semesterlön och skattepliktiga kostnadsersättningar och förmåner. 
  • Sociala avgifter enligt avtal - Det här är sociala avgifter som fackföreningar och arbetsgivarorganisationer kommit överens om i kollektivavtal. Det kan alltså exempelvis gälla försäkringar vid skada eller sjukdom och avtals- eller tjänstepension. Beroende på kollektivavtal kan avgifterna variera ganska mycket, men de är oftast i storleksordningen 6-10%.
Lästips: Gör medarbetare till nya delägare för att attrahera och behålla dem

Glöm inte bort Växa-stödet!

Växa-stödet är en lösning som stimulerar marknaden för småföretagare som vill ta det där första steget och anställa personal för första gången. Det innebär att du som inte har personal sedan tidigare får en tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift när du anställer för första gången. Istället för de 31,42% som nämndes tidigare, betalar du istället enbart 10,21% i arbetsgivaravgift. De som är berättigade till Växa-stöd är: 

  • Enskilda näringsidkare som inte har betalat ut någon avgiftspliktig ersättning sedan den 21 januari 2016. 
  • Aktiebolag som sedan den 1 januari 2017 inte betalat ut någon lön eller annan ersättning till någon annan än högst en delägare, företagsledare eller närstående. 
  • Handelsbolag med högst två delägare som sedan den 1 januari 2017 inte har betalat ut avgiftspliktig ersättning.

För att få nyttja stödet krävs att anställningen pågår i minst tre månader och att arbetstiden är på minst 20 timmar per vecka. Stödet ges för en lön upp till 25 000 kronor i månaden och kan bara ges i max tolv månader till en enda person. Lagen om växa-stöd gäller till den 31 december 2021. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Tips för att ta beslutet om du ska anställa

För att ta beslut om du ska ta in någon i företaget eller ej så är det bästa sättet att börja med att räkna på vad det skulle kosta. Basera din kalkyl på kostnaderna som listas ovan. Verkar du inom en bransch som kräver arbetskläder, skyddsutrustning eller arbetsmiljöanpassning behöver du även ta hänsyn till sådana kostnader. 

Om du har som målsättning att växa verksamheten, fundera på om och hur en anställd skulle bidra till detta. Sätt mål för din verksamhet och lägg upp en handlingsplan. Vad behöver du investera i för att nå dina mål? Om du tillverkar en revolutionerande produkt så har du redan marknaden på plats! Då är det bara produktionskapaciteten som saknas, och du behöver inte lägga lika mycket energi på faktiskt sälj och marknadsföring. Befinner du dig istället i en extremt konkurrenskraftig bransch så är sälj något som istället bör komma högt upp på agendan. 

Alla verksamheter ser olika ut, så det handlar om att fundera ut vilka dina unika egenskaper är, och vad du vill göra i framtiden för att veta om du klarar av det på egen hand – eller om du behöver hjälp.

Funderar du fortfarande på om du bör anställa? I vår guide Anställa eller jobba själv? Detta behöver du veta om att ha personal! får du mer information som underlättar för dig att ta beslutet!

Guide: 5 saker du som nyföretagare enkelt kan få hjälp med.  Så att du kan fokusera på det roliga Hämta guide