×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Frankrike är jordbruksgiganten i EU

Frankrike_ar_jordbruksgiganten_i_EU

Frankrike är en av giganterna på jordbruksområdet. Traditionellt har lantbrukarkåren utgjorts av medelstora familjegårdar. Nu går utvecklingen mot antingen storskaligt eller nischproduktion.

Strukturrationaliseringen håller på att förändra franskt lantbruk

Som i många andra länder är det svårt att beskriva den typiskt franske bonden. Här finns vinproducenter, spannmålsodlare, köttproducenter och mängder med råvaruleverantörer till landets kända delikatesser.

Skyddade varumärken som champagne och camembert har länge varit viktiga konkurrensfördelar för landet. Varumärkesskydden finns kvar men den pågående strukturrationaliseringen håller på att förändra franskt lantbruk.

Medelarealen har ökat till 62 hektar på drygt tio år att jämföra exempelvis med Sveriges drygt 40 hektar. Många väljer att skala upp verksamheten medan andra satsar på kvalitetsprodukter i smalare nischer.

Franska lantbrukare tror att det blir svårt att öka avkastningsnivåerna ytterligare varför man istället väljer att expandera för att slå ut kostnaderna på flera hektar. En tydlig trend är också ökningen av ekoodling och att mjölkproducenter funderar på att sluta eftersom det förutom svag lönsamhet är svårt att hitta rätt personal.

Christine AnderssonEnligt Christine Andersson, Lantbruksrådgivare på LRF Konsult, är det svårt att dra generella slutsatser om franskt jordbruk eftersom det är så diversifierat. I rapporten "Bonden i tio EU-länder" beskriver hon det som ändå förenar och det är de stora frågorna om brist på kvalificerad arbetskraft, tuffare miljölagstiftning, vad konsumenterna egentligen vill ha, tillgång på kapital samt framtiden för djurhållningen.

Vad tar du med dig hem till Sverige från dina besök hos franska bönder?

– Jag tar med mig nya perspektiv och ny energi. En reflektion är att de franska böndernas politiska makt minskar. Glyfosatfrågan är ett tydligt exempel, där den franska presidenten Emmanuel Macron vill driva igenom ett förbud inom 3 år. För svenska bönders del är det troligt att den 5 åriga dispensen för glyfosat inte kommer förlängas om Macron får driva den tuffare linjen i EU.