×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Nya lagar och regler för företagare från 1 januari 2025

Vid årsskiftet trädde en rad nya lagar och regler i kraft som omfattar dig som företagare. Allt från frånvarorapportering, till höjd omsättningsgräns för moms och sänkt skatt på drivmedel. Här får du en överblick av viktiga förändringar som påverkar dig från 1 januari 2025.

Rapportering av frånvaro i arbetsgivardeklarationen

För att motverka bidragsbrott måste arbetsgivare från 2025 rapportera frånvaro för medarbetare som varit föräldralediga eller vabbat till Skatteverket. Se till att ditt lönesystem eller dina rutiner är uppdaterade för att säkerställa korrekt rapportering. Läs mer.

Höjd omsättningsgräns för moms

Gränsen för att vara momsbefriad höjs från 80 000 kronor till 120 000 kronor per kalenderår.

Uppdatering av SNI-koder

I slutet av 2025 anpassas de svenska SNI-koderna till den nya europeiska näringsgrensstandarden (NACE). Redan från januari 2025 kan företag uppdatera sin branschkod via verksamt.se.

Högre förseningsavgift för sen årsredovisning

Förseningsavgifterna för privata aktiebolag som lämnar in sin årsredovisning för sent höjs. Höjningen gäller för räkenskapsår som inleds from 1 januari 2025.

  • Första och andra avgiften ökar från 5 000 till 7 500 kronor.
  • Tredje avgiften höjs från 10 000 till 15 000 kronor.
  • För publika aktiebolag förblir avgifterna dubbelt så höga.

Flexiblare karenstid för egenföretagare över 55

Åldersgränsen för att välja kortare karenstid tas bort. Alla egenföretagare som betalar egenavgifter kan nu välja en karenstid på 1, 14, 30, 60 eller 90 dagar. Om inget val görs gäller grundkarensen på 7 dagar.

Sänkt skatt på bensin och diesel

Skatten sänks i tre steg:

  • 1 januari 2025 – Sänkt skatt jämfört med den tidigare beslutade nivån för 2025.
  • 1 juli 2025 – Ytterligare sänkning för att kompensera för ökade priser till följd av den justerade reduktionsplikten.
  • 2026 – De lägre skattenivåerna kvarstår och kommer inte att indexeras inför 2026.

Nya basbelopp för 2025

Varje år justerar regeringen prisbasbeloppet, som speglar den allmänna prisutvecklingen. Eftersom inflationen har minskat blir ökningen för 2025 lägre än de senaste två åren. Vad betyder det för dig som småföretagare?

Prisbasbeloppet påverkar bland annat sjukpenning, föräldrapenning, pensionssparande och skatter. Det används också för att räkna ut kostförmån och traktamente.

Inkomstbasbeloppet styr bland annat intjänandetaket för allmän pension och påverkar reglerna för utdelning och löneuttag enligt 3:12-reglerna – något att ha koll på om du driver aktiebolag.

Basbelopp 2025

  • Prisbasbelopp: 58 800 kronor
  • Förhöjt prisbasbelopp: 60 000 kronor
  • Inkomstbasbelopp: 80 600 kronor
Se över hur detta påverkar dina kostnader, förmåner och planering inför året.

Prenumerera på nyheter från företagarbloggen