För dig som skogsägare är det extra fördelaktigt att använda redovisningen som ett verktyg för att optimera verksamheten för framgång. Har du koll på allt inom skogsavdrag, årsbokslut och räntefördelning? Om inte så finns experthjälp inom räckhåll!
Samtliga företagare är skyldiga att bokföra varje affärstransaktion löpande under året – för att kunna sammanfatta det i ett årsbokslut efter varje räkenskapsår. Detta material blir därefter grunden för din deklaration – och är en förutsättning för att du ska kunna planera verksamhetens framtid på bästa sätt.
1. Reglerna är svåra att tolka
Som skogsägare har du i många fall cirka 10-15 verifikat (till exempel kvitton från när du sålt skog) per år som behöver bokföras. Det är överlag mycket att hålla reda på när det kommer till ekonomin, eftersom reglerna för näringsidkare inom skogsbranschen är extra komplexa. Du driver en verksamhet som har en lång produktionstid från plantering till slutavverkning, kanske 70-100 år – och du har därför i regel inte en kontinuerlig månadsinkomst på samma sätt som man har inom många andra branscher. Reglerna blir därmed annorlunda i jämförelse med traditionella företag – och du får en större fördel i att anlita en expert som hjälper till med den ekonomiska biten.
2. Det tar upp värdefull tid
Att själv krångla med bokföring, skatteplanering och deklaration tar upp mycket av din tid. Det är mycket att sätta sig in i – och fast du spenderar timmar (eller snarare dagar) på att sammanställa alla affärstransaktioner finns det ändå ingen garanti på att det blir rätt i slutändan. Hade det inte varit ultimat om du kunde lägga den tiden (och energin för den delen) på att utveckla företaget i första hand? Om du tar hjälp med ekonomin, har du istället möjlighet att fokusera på verksamheten – och du får en garanti på att allt blir rätt från början. Du kanske väljer att anlita en affärsrådgivare, eller så skaffar du ett riktigt bra bokföringsprogram.
3. Du får möjlighet att sprida inkomsten
Som skogsägare har du extra många möjligheter att planera framtiden för din verksamhet. Företagscykeln inom hela industrin ligger oftast på 60-100 år – från att ägaren börjar bereda marken, till att träd planteras och skogsavverkning sker. Det innebär också att inkomsten kommer som en klumpsumma med kanske 70 års mellanrum. Inkomsten kan mycket väl då vara 2 miljoner kronor – en hög inkomst kan man tycka, men den hänför sig till en lång tidsperiod. Därför finns det många planeringsmöjligheter och det är fördelaktigt att sprida inkomsten t.ex. med hjälp av skogsavdrag, skogskonto, räntefördelning, periodiseringsfond och expansionsfond. Bokföringen är en nödvändig grund att följa och planera din ekonomi framåt – så att pengarna räcker till det du behöver.
Vill du ha hjälp med att optimera din skogsverksamhet och inkomst? Tveka inte att höra av dig! Vi på har Sveriges längsta och bredaste erfarenhet av skatterådgivning till landets skogsägare.