×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Hjälp jag har ärvt skog! Här är expertens 5 bästa tips till nyblivna skogsägare

arvtskog

Är du nybliven skogsägare? Grattis! Du har många givande år framför dig – ekonomiskt som känslomässigt. Och du är långt ifrån ensam. Bara i Sverige finns över 300 000 skogsägare och en fjärdedel äger skogen i en annan kommun än där de bor. De flesta har ett arbete utanför skogen och använder skogen som ett fritidsintresse och en extra inkomst. I det här blogginlägget ger, Vibeke Alstad, expert på skogsekonomi, sina fem bästa tips till dig som nybliven skogsägare.

1. Samla på dig kunskap

Börja med att samla på dig så mycket kunskap du kan om skogen du ärvt. Skogsstyrelsen är ett bra ställe att börja på. Till skogsmarken du ärvt bör det också finnas en så kallad skogsbruksplan. En slags beskrivning av skogen med en detaljerad karta och förslag på åtgärder utifrån dina mål med ägandet. Läs mer om vad en skogsbruksplan är här! Skogsbruksplanen fungerar som en hjälp för dig att få koll på hur många kubikmeter skog du har, ålder på skogen, hur snabbt den växer och vilka avverkningsmöjligheter som finns och när. Ta med dig planen med kartan och gå igenom skogen på plats och känn in dina nya ägor. Skogsägarens Företagsbok sammanfattar allt varje skogsägare behöver veta kring att köpa, äga och sälja skogsfastigheter.

2. Ta hjälp av en skoglig rådgivare

Om du själv känner dig osäker inom området, ta hjälp av en expert! De flesta virkesköpare erbjuder också skoglig rådgivning. Oftast är råden gratis, med tanken att det leder vidare till virkesaffärer. Du kan självklart även ta kontakt direkt med oss på LRF Konsult, vi har specialister och rådgivare som kan hjälpa dig med alla dina frågor kring ekonomi och skatterådgivning. Vi kan bland annat hjälpa dig med goda råd kring när det är som bäst för dig att avverka ur ett skattetekniskt perspektiv. Kontakta oss här! Det viktiga är att hitta en bra rådgivare som tar sig tid och inger förtroende. Och tänk på att det är minst lika viktigt att koppla ihop skogsskötseln med den ekonomiska rådgivningen.

3. Bestäm själv

Fundera över vad du vill med din skog. Det finns många vägval. Är det en viktig pensionsförsäkring? Är du intresserad av den som naturupplevelse eller för jakt? Vill du helt enkelt maximera skogsinkomsterna, eller kanske också lämna efter skogsfastigheten till barnen? Vad är viktigast för dig? Vägvalet påverkar hur skogen bör förvaltas och skötas. En bra rådgivare lyssnar in vad du vill ha, ger råd därefter och anpassar skogsbruksplanen efter önskemålen. Läs mer om varför du behöver ha en uppdaterad skogsbruksplan. 

4. Gå kurser

Det finns massor av kurser att gå och lärorika skogsmässor att besöka. Ju mer du kan desto roligare blir det. Ett bra alternativ är Ludvig & Co's skogsägarskola som riktar sig till dig som är ny skogsägare. Kolla in om det finns några kurser nära dig!

5. Eget arbete

Den som vill och är intresserad kan göra mycket av skogsarbetet själv, allt från röjning till plantering. Men vet du inte hur man gör, eller vill helt enkelt inte göra det, kan alla dessa tjänster köpas in. En minst lika viktig del av det egna arbetet är att planera, ha ordning på bokföringen och lära sig att upphandla tjänster. Var noga med att be om tydliga offerter och fasta priser för att undvika obehagliga överraskningar. Allt det här kan vi hjälpa dig med!

CASE  Att ärva skog är att förvalta en framtid   så får Malin hjälp med planeringen Hämta kundcase

Prenumerera på nyheter från företagarbloggen