×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

3 vanliga frågor vid generationsskifte

Funderar du på att snart lämna över din lantbruksfastighet till nästa generation? Det är många saker att tänka på när det kommer till generationsskifte och flera nya frågeställningar som dyker upp i huvudet. Här besvarar vi tre vanliga frågor vi  brukar få.

1. Hur kommer jag igång med generationsskiftet?

Många upplever ett generationsskifte som ett stort och krångligt projekt som blir övermäktigt. Det kan handla om en oro av att fastighetspriserna inte är bra just nu och att en överlåtelse därmed inte känns genomförbar, eller att det är för komplicerat både juridiskt och ekonomiskt. När tröskeln blir för hög är det lätt att bli passiv och inte göra någonting alls. Men det blir inte lättare för att man väntar. Ta en bit i taget och så lovar vi att du kommer i mål till slut.

Börja med att lära dig lite mer om hur det fungerar och skapa dig en bild av i vilken ordning du bör göra vad.

Vi erbjuder till exempel seminariet “Gården byter ägare” på ett flertal orter runt om i landet med jämna mellanrum.

Ett annat viktigt steg är att involvera alla berörda familjemedlemmar tidigt för att skapa en så bra process som möjligt. 

2. Ska jag överlåta fastigheten som gåva eller köp?

Vilken typ av överlåtelseform du ska välja när nästa generation ska ta över är väldigt individuellt. Det finns för- och nackdelar med både gåva och köp vid generationsskifte, och ibland kan en kombination av de båda formerna vara det bästa. Vid gåva betalar du som överlåtare ingen skatt, utan de skattemässiga värdena förs istället över till den nya fastighetsägaren. Vad det har för betydelse för framtida drift beror helt på vad det är för typ av fastighet och hur den planeras att skötas i framöver.

Väljer du istället att överlåta fastigheten genom köp ska du betala en kapitalvinstskatt. Den nya ägaren slipper skattebördan i den framtida driften, men om detta är nödvändigt eller inte styrs också av hur fastigheten kommer att brukas. I beslutsprocessen är det också viktigt att du har din egen ekonomi i åtanke och hur de olika formerna kan påverka dig och din vardag. Läs mer om köp eller gåva vid generationsskifte här

Guide  Guide: Generationsskifte – steg för steg  Här är alla delarna du behöver ha koll på. Hämta guide

3. Vad är enskild egendom och vad har det för betydelse?

Att något är enskild egendom betyder att det inte ingår i en eventuell bodelning. Om du till exempel överlåter fastigheten till ditt barn som sedan gifter sig så ingår allt i en bodelning vid en skilsmässa. Det innebär att ditt barn kan komma att behöva lösa ut sin partner till halva värdet av fastigheten. Om fastigheten däremot är enskild egendom förblir ditt barn ensam ägare till fastigheten och riskerar därmed inte att bli skyldig sin partner vid en eventuell framtida skilsmässa.

Tänk dock på att enskild egendom inte påverkar arvsrätten. Om ditt barn skulle avlida före sin make eller maka ärver den kvarvarande partnern fastigheten. Skulle du hellre vilja att fastigheten ärvs direkt av dina barnbarn måste ditt barn göra en särskild skrivning i sitt testamente om att fastigheten enbart ska ärvas av barnen.

Läs mer om hur du lyckas med ett generationsskifte här.