×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Dags att jaga avdrag? Tänk så här i stället!

Avdrag-deklaration

Självklart ska du inte gå miste om avdrag som du kan göra. Men handen på hjärtat så kan du tjäna mer på att låta redovisningskonsulten ta hand om avdragen så att du kan sikta framåt och utveckla företaget i stället för att titta bakåt.

Egentligen ska du inte behöva tänka på avdragsmöjligheter alls bara för att det drar ihop sig till bokslut och deklaration. Det menar tre av Ludvig & Co:s experter, Roland Sjödahl, auktoriserad redovisningskonsult, Åsa Andersson, affärsrådgivare och Ann-Sofie Larsson, chef för avdelningen för lönetjänster.

  • Har man ordning och reda på sin bokföring har man helt enkelt bokfört det man ska bokföra; då har man dragit av för sina kostnader. Det kanske kan vara lite småplock, som om du kört med din privata bil i verksamheten, säger Roland.

Åsa är inne på samma linje. Har du dessutom digitaliserat din bokföring blir det bokföring i realtid snarare än en bokföring som i huvudsak är tillbakablickande.

  • De flesta företagare har ställt om idag, för du vill ju veta hur ditt företag mår idag, inte hur det mådde den 31 december förra året. Att digitalisera har blivit mer av ett normalläge, även för de mindre företagen med 5–50 anställda.

Så i stället för att lägga timvis på att jaga avdrag så kan du lägga tiden på att utveckla ditt företag för att bättra på siffrorna framåt. Eller som Ann-Sofie säger:

  • Gör det du är bra på. Outsourca det du kan, som till exempel lönehanteringen.
Guide  Stora deklarationsguiden 2024  Tips och råd inför deklaration och bokslut 2024 Hämta Guide

Här är några saker att titta på som kan göra skillnad i utvecklingen av ditt företag:

  • Se över dina nyckeltal
  • Se över kundbasen – går den att bredda?
  • Kolla lönsamheten i varje del – kostar någon del i företaget mer pengar än den faktiskt driver in?

Här skiljer det sig förstås åt beroende på företagsform och vilken bransch du jobbar i.

  • För ett företag inom handel kanske det mer handlar om att se vad du får för bruttovinst medan en hantverkare kanske kan titta på vilka marginaler hen har på sina inköp. Om de är väldigt små är det kanske bättre att låta kunden köpa in materialet. Som redovisningskonsult kan jag jämföra med marginaler som andra företag i samma bransch har, säger Roland.

För Åsa som jobbar som affärsrådgivare är det här vardag. Hon älskar att sitta ner med sina kunder och leta vägar. Senaste året har det blivit mycket krishantering. Man vill bli bättre på att få koll på ekonomin dag för dag. Men det här är ett sätt att jobba på, kris eller inte, menar hon

  • Många tänker att det är en lyx för stora företag att ha ekonomistyrning på det viset. Men jag menar att man kan göra det även i de mindre företagen. Vi skapar en årskoll för vad som händer i ditt företag. Vi gör behovsanalyser ihop som sedan ger nulägesanalyser. Har du väl grundkoll så blir det så himla mycket roligare att springa!

6 avdrag att ha koll på – trots allt!

Julgåva

Till följd av corona blev det möjligt att dra av för dyrare julgåvor än normalt till personalen. I vanliga fall går gränsen vid 500 kronor (inklusive moms), men 2021 höjdes den temporärt till 2 500 kronor (inklusive moms) per anställd. Det gäller dock att gåvan köptes i tid. I aktiebolag kan du ge julgåva till såväl dig själv som till personalen. Men i enskild näringsverksamhet får du bara köpa julgåva till personal, inte dig själv.

Friskvård

I ett aktiebolag kan du göra avdrag för friskvård på ett värde upp till 5 000 kronor per år per anställd (inklusive dig själv). Du som driver enskild näringsverksamhet får dock bara göra avdrag för friskvård för anställda, inte för dig själv. Friskvård kan vara massage såväl som träningskort. Och vilka aktiviteter som man får utöva för sin friskvårdspeng har utvidgats. Numera är det ok att även träna agility med hunden och spela golf.

Kontor hemma

Om du bor i villa och har kontor hemma får du göra ett schablonavdrag på 2 000 kronor per år för värme, vatten och el. Bor du i lägenhet är schablonavdraget det dubbla, 4 000 kronor. Detta förutsatt att du jobbar minst 800 timmar per år hemifrån.

Mil i privat bil

Har du kört med din privata bil i företaget får du göra avdrag med 18,50 kronor per körd mil.

Arbetsredskap

Vid köp av mobiltelefon, dator eller kontorsmöbler som kostar mindre än ett halvt prisbasbelopp (23 800 kronor) får du göra direktavskrivning för detta. När det gäller extra utrustning till hemmakontor är det däremot väldigt restriktivt med avdrag om du redan har kontor på annan plats.

Dyrare maskiner och inventarier ska skrivas av under flera år.

Personalvårdsförmåner

Kaffe, te, alkoholfria drycker, frukt och kaffebröd ses som avdragsgilla personalvårdsförmåner.

Vi hjälper dig med din deklaration, kontakta oss!

10 avdrag du inte ska försöka med

  • Skattetillägg och förseningsavgifter
  • Skadestånd enligt MBL
  • Böter
  • Viten
  • Medlemsavgifter
  • Måltidskostnader i samband med representation
  • Inkomstskatter
  • Personliga levnadsomkostnader
  • Kostnader för att bilda och registrera företaget
    Avgifter enligt arbetsmiljö- och arbetstidslagen