×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Maximera dina chanser till finansiering med goda villkor

För att finansiera sin verksamhet eller en investering behöver man ofta ta hjälp via banken. Att som företagare kunna visa sin betalningsförmåga är avgörande för ett positivt kreditbeslut. Om banken känner sig osäker på din förmåga att betala tillbaka lånen riskerar du nämligen att få avslag eller får betala onödigt höga räntor. Vägen till att lyckas få ett positivt kreditbeslut är att ha ett bra beslutsunderlag. 

Ett bra beslutsunderlag är ofta skillnaden mellan ett positivt och negativt kreditbeslut och är dessutom avgörande för vilka villkor du får på dina krediter. När banken gör sin kreditbedömning tittar de alltid på ditt senaste bokslut och en värdering av dina säkerheter, men det är inte säkert att det räcker. Ofta behövs mer underlag och dokumentation. Det är alltid till din fördel om du kan visa att du själv har tänkt igenom hur din investering ska bli lönsam och hur din verksamhet ska kunna bära lånekostnaderna.

Några tips till dig för att skapa ett bra beslutsunderlag

 1. Gör en affärsplan: Med en tydligt formulerad affärsplan som beskriver verksamhet, marknad, mål och strategier är det lättare för banken att förstå ditt företag och dina planer.
 2. Gå igenom tidigare bokslut: Banken kommer att granska hur det har gått hittills för ditt företag. Finns det något du kan behöva förklara så är det bättre att förekomma än att förekommas.
 3. Gör en budget och en kassaflödesprognos: Det är en stor fördel om du kan visa på att du har räknat på hur din investering ska bli lönsam och hur du ska kunna betala räntor och amorteringar.
 4. Har du flera bolag så gör en sammanställning som visar hur det hänger ihop med verksamheter, tillgångar och tidigare lån. Vad som finns var helt enkelt.
 5. Investerings- och finansieringsplan: Om din verksamhet är kapitalintensiv har du säkert återkommande investeringsbehov. Då är det bra både för egen del och för dialogen med banken att göra en plan över dina investeringsbehov de närmsta åren
 • 83365[1]Har du arbetat igenom och kan visa alla dessa dokument har du goda förutsättningar för din dialog med banken. Det visar nämligen dem att ditt företag är seriöst och har en genomtänkt plan för hur lånet ska användas och återbetalas. Det kan väsentligt öka chanserna att få lånet beviljat Jörgen Löfqvist, rådgivare på Ludvig & Co.

Få bra villkor på dina lån

Räntekostnaderna är viktiga för företagets likviditet. Därför vill du självklart ha bra villkor på dina krediter, särskilt om du har en investeringstung verksamhet med stora lån. Räntekostnaderna har ökat kraftigt ökat de senaste åren, särskilt för dem som har lån till rörlig ränta. En förutsättning för att diskutera villkoren är just att ha bra underlag till banken. Men det finns fler saker du kan göra för att få bra villkor – se tipsen nedan:

 1. Jämför flera banker: Genom att jämföra erbjudanden från olika banker kan du hitta de mest fördelaktiga villkoren.
 2. Förstå marknadsräntan: Ha kunskap om den nuvarande marknadsräntan och använd den som utgångspunkt i förhandlingarna.
 3. Visa företagets styrkor: Betona ditt företags stabilitet, framtidspotential och eventuella säkerheter som kan minska bankens risk.
 4. Flexibilitet i lånevillkor: Titta inte bara om räntan, utan också om andra villkor som amorteringstid och eventuella avgifter.
 • Ytterligare ett råd på vägen är att ta hjälp. Ju större investering desto större beslut, och ju större lån desto högre räntekostnader och mer pengar att tjäna på att låna till bra villkor. Vi hjälper gärna till med allt från att ta fram underlag till offertförfrågningar och dialogen med banken. Har du stora lån är det ofta en investering som lönar sig. På så sätt ökar du inte bara dina chanser att få lån, utan också att du får så bra lånevillkor som möjligt, fortsätter Jörgen Löfqvist.

Har du frågor runt finansiering för din verksamhet?

Tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig!