×

Om oss

Vi har cirka 1 400 medarbetare på drygt 130 orter och över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för dig som småföretagare.

Genom vår kundportal MittKontor möter vi våra kunder över hela landet och kan erbjuda digitala leveranser av alla viktiga dokument samt digitala tjänster 24/7. Vi satsar också på att ta fram branschunika tjänster med digitalt innehåll i syfte att förenkla och effektivisera våra kunders vardag.

Men vi stannar inte där. Det är kombinationen av våra digitala tjänster och vår rådgivning verkligen gör skillnad. Hos oss får du en extra kraft som ger de där framåtblickande råden som får verksamheten att utvecklas, som gör att du vågar ta steget. Våra rådgivare gör svårbegripliga regler enkla och enkla uppgifter digitalt till ett fast och överenskommet pris. Vårt mål är att vara Sveriges bästa rådgivningsföretag och det gör vi genom att få våra kunder att växa. Intresserad av att växa som företagare?

Blogg

Vanligaste misstagen du gör som nybliven skogsägare

vanligaste-misstagen-skogsagare

När man precis blivit skogsägare är det mycket att hålla reda på. Allt från vilka lagar och regler som måste följas, till ansökningar som ska skickas iväg och planer att studera. I det här blogginlägget får du veta vilka de vanligaste misstagen nyblivna skogsägare gör – så att du kan undvika dem!

Du ansöker inte om lagfart i tid

Att inte ansöka om eller betala lagfart i tid innebär att du inte har något bevis på att det är du som äger fastigheten. När du blir skogsägare, oavsett om du har köpt, ärvt eller förvärvat en skog, så är det viktigt att du ansöker om och betalar för lagfart inom tre månader efter ditt köp. Att ha lagfart innebär en trygghet för dig som skogsägare.

Du köper skog utan skogsbruksplan

Att köpa en skogsfastighet utan en skogsbruksplan är ett av de vanligaste misstagen som en oerfaren skogsägare gör. En skogsbruksplan beskriver din skog och skötselråd för tio år framåt. Läs mer om vad en skogsbruksplan är här.  Se till att den förra ägaren har en uppdaterad plan innan du köper skogsfastigheten, annars blir du själv tvungen att göra en direkt efter köpet vilket är en ganska kostsamt. 

Här kan du få hjälp med att ta fram en skogsbruksplan.

Du tar inte hjälp av experter

Att äga skog är som att driva ett företag. En helt ny värld öppnar sig om du inte har erfarenhet av skog sedan tidigare. Därför är det otroligt mycket du måste sätta dig in i för att få allt att rulla. Det absolut vanligaste misstaget som en nybliven skogsägare gör är att inte ta hjälp. Om du inte har kunskapen eller förståelsen om skogsbruk behöver du ta hjälp av en expert. En sakkunnig kan hjälpa dig att tyda skogsbruksplanen och visa dig hur du ska göra.

Du har inte koll på bokslut och deklaration

Ett vanligt misstag som många nyblivna skogsägare gör är att göra sitt bokslut och deklaration själv, trots att kunskapen saknas. Det kan bl a resultera i att det blir fel och att skogsägaren får betala alldeles för mycket i skatt, vilket de flesta vill undvika. Om du inte har kunskapen om bokslut och deklaration, ta hjälp av en expert!

Några sammanfattande råd till dig som nybliven skogsägare:

  • Ska du köpa en skogsfastighet? Se till att den har en uppdaterad skogsbruksplan.
  • Förstår du inte skogsbruksplanen? Ta hjälp!
  • Uppdatera skogsbruksplanen om den är gammal, vänta inte.
  • Har du inte koll på bokslut och hur du deklarerar? Ta hjälp även med det, det kommer att löna sig i längden!

Guiden för nyblivna skogsägare  Det här måste du veta! Hämta guide

Prenumerera på nyheter från företagarbloggen